Vágólapra másolva!
A kardozó Jekatyerina Fedorkina révén az orosz küldöttség nyerte az első aranyérmet a zalaegerszegi vívó Európa-bajnokságon. A győztes az elődöntőbe kerülésért a végül a hetedik helyen Nagy Orsolyát búcsúztatta egy tussal. A nyitónap másik versenyében, a férfi tőrözők egyéni küzdelmében az olasz Andrea Cassara végzett az élen.

A negyeddöntőig menetelt Nagy Orsolya a női kardozók között, s ott is mindössze egyetlennel tussal kapott ki az orosz Jekatyerina Fedorkinától, így a hetedik helyen végzett a zalaegerszegi vívó Európa-bajnokságon.

Az UTE versenyzője a 32 között először a brit Crystall Nicoll-lal került szembe, akit könnyedén vert. A nyolcaddöntőben a 2001-ben Eb-első orosz Jelena Nyecsajeva ellen is imponálóan vívott, s végül biztosan győzött. A legjobb négy közé jutáshoz, azaz a biztos éremszerzéshez Nyecsajeva honfitársát, Fedorkinát kellett legyőznie, és az asszó elején úgy tűnt, ez sem megoldhatatlan feladat, 4-2-es előnyénél azonban elbizonytalanodott, ellenfele pedig fordított, majd 13-6-nál végképp elszállni látszottak dobogós reményei.

Ekkor azonban nagyot fordult a mérkőzés képe, Fedorkina egyre másra szenvedte el a tusokat, s hiába vezetett 14-10-re, képtelen volt bevinni a döntő találatot, így Nagy egyenlített. Az utolsó akciónál pedig csak az orosz találatjelzője lépett működésbe, így ő került be az elődöntőbe.

"Magamra vagyok dühös, mert fegyelmezetlen voltam. Nagyon jól ment ma a vívás, és ha most a Nyecsajeva elleni produkciómat nyújtom, akkor megnyerhettem volna ezt a mérkőzést" - mondta szomorúan Nagy.

A 32-es táblára került másik három magyar versenyző rögtön első mérkőzésén elvérzett. Sznopek Gabriella a román Dorina Gabriela Lupu ellen rémálomszerűen kezdett, képtelen volt megvágni riválisát, így gyorsan komoly hátrányba került. A román vívónő 10-1-es vezetésénél magára talált, és faragott hátrányából, ennek ellenére a 9 tusos hátrány soknak bizonyult a végelszámolásnál, így Sznopek 15-12-re kikapott.

Varga Dóra a mérkőzés elején jól tartotta magát a szintén román Catalina Gheorghitoaia ellen, de 7-6-os előnye után komoly hátrányba került, amelyet már nem tudott behozni, ezzel 15-11 lett az asszó vége a román sportoló javára.

Csaba Edina szintén az asszó második felében engedte el az orosz Szvetlana Kormilicinát, s Vargához hasonlóan 15-11-re kikapott.

eredmények, női kard, egyéni
a 16 közé jutásért
NAGY - Chrystall Nicoll (brit) 15-4
Dorina Gabriela Lupu (román) - SZNOPEK GABRIELLA 15-12
Szvetlana Kormilicina (orosz) - CSABA EDINA 15-11
Catalina Gheorghitoaia (román) - VARGA DÓRA 15-11.

nyolcaddöntő
NAGY - Jelena Nyecsajeva (orosz) 15-12

negyeddöntő
Jekaterina Fedorkina (orosz) - NAGY ORSOLYA 15-14
Ilaria Bianco (olasz) - Olga Harlan (ukrán) 15-14
Szofija Velikaja (orosz) - Anne-Lise Touya (francia) 15-6
Gioia Marzocca (olasz) - Andrea Pelei (román) 15-9

elődöntő
Jekatyerina Fedorkina (orosz) - Ilaria Bianco (olasz) 15-5
Szofija Velikaja (orosz) - Gioia Marzocca (olasz) 15-12

döntő
Fedorkina - Velikaja 15-13

a végeredmény:
1. Fedorkina
2. Velikaja
3. Bianco és Marzocca
...7. Nagy Orsolya
...21. Csaba Edina
...22. Varga Dóra
...28. Sznopek Gabriella.