Vágólapra másolva!
Joel Bouzou, a nemzetközi szövetség főtitkára szerint nem fenyegeti veszély az öttusa olimpiai jövőjét.

"Úgy gondolom, nincs ok az aggodalomra" - mondta határozottan. "A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagsága egy ízben, 2002 őszén a rendkívüli közgyűlésen már az öttusa mellett szavazott. Azóta sportágunk újabb jelentős sikerét hozta az athéni olimpia. A műsoron lévő huszonnyolc sportág nemzetközi szintű vezetői egyhangú határozattal kérték a NOB elnökét arra, hogy a jelenlegi műsor 2012-ben is változatlan maradjon. Erre mi, öttusázók azzal is rászolgáltunk, hogy az elmúlt időszakban minden tekintetben sokat fejlesztettük sportágunkat, s így úgy érzem, biztos jövő elé tekintünk."

A volt kiváló versenyző azt is elmondta: a sportág nemzetközi szövetsége tovább fejlesztette az egynapos versenyek lebonyolítását, ami vonzó a televíziók számára és növeli a marketing lehetőségeket.

"Ezzel egyidőben a hagyományokat is ápoljuk. A NOB tagjai is tisztában vannak azzal, hogy az öttusa, ez az egész embert kívánó sportág Budapesten, az alapító Pierre de Coubertin javaslatára került az olimpia műsorába. Az öttusa a sportolói ideált testesíti meg, tisztelegve az ötkarikás játékok hagyományai előtt. Úgy érzem, nem vagyunk veszélyben, s a jövőben szeretnénk folytatni az öttusa korszerűsítését" - tette hozzá a francia sportvezető.

Bouzou változtatásokkal kapcsolatban kifejtette, hogy ma már légpisztollyal rendezik a lövészetet és így a vívással együtt azonos létesítményben lehet lebonyolítani. A futás hendikep formában történő rendezése pedig hallatlanul izgalmassá tette a versenyt, hiszen a nézők minden számolgatás nélkül azonnal tudják, hogy az a győztes, aki a célszalagot átszakította.

"Ezeket a változásokat a sportkedvelők is értékelték, így Sydneyben a belépők 96,6, Athénben pedig 99,1 százaléka elkelt, amivel egyetlen sportág sem büszkélkedhet. A nézőszám még nagyobb is lehetett volna, több nézőt befogadó lelátók esetén. A versenyek lebonyolításának további finomításaival a televíziós közvetítések közötti szünetekben újabb reklámok sugárzása is lehetővé válik. De az is nyomós érvként szól mellettünk, hogy az öttusa tiszta sportág. A mi versenyzőink eddig örvendetesen ellenálltak a dopping csábításának. Három évre visszamenően egyetlen pozitív esetet sem regisztráltak" - szögezte le a főtitkár.

Joel Bouzou, a Los Angelesben bronzérmet nyert francia öttusacsapat egykori megbízható versenyzője négy olimpián vett részt. A Nemzetközi Öttusa Szövetség főtitkári tisztét 1997 óta tölti be, előtte négy évig a francia szövetség elnöke volt. A közelmúltban életútja elismeréseként megkapta a francia Becsületrendet. A hét végén Budapesten járt: az Olimpikonok Világszövetsége pénztárosaként vett részt a szervezet Végrehajtó Bizottságának ülésén.

Az olimpiai játékok jövőbeni programjáról a NOB július elején Szingapúrban tárgyal.