Vágólapra másolva!
Szabó Bence szövetségi kapitány három érem megszerzése esetén már elégedett lenne a magyar válogatottal a kedden kezdődő és vasárnapig tartó zalaegerszegi vívó Európa-bajnokságon.

A szakvezető a legtöbbet a férfi párbajtőrözőktől és a női tőrözőktől várja. Az Imre Géza, Kovács Iván, Fekete Attila, Boczkó Gábor összetételű csapat remekül szerepelt az idei Világkupákon, így remélhetőleg ezúttal is harcban lesz az aranyéremért. Egyéniben a kapitány két nyolcas döntős helyezésre számít.

A női tőrözők szintén kiváló szezont tudhatnak maguk mögött, amit világranglistás pozíciójuk is bizonyít, hiszen Mohamed Aida a második, Varga Gabriella a hatodik, Knapek Edina pedig tizedik a rangsorban. Szabó Bence ugyanakkor intő jelnek tekinti, hogy az év legerősebb versenyein rendre gyengélkedtek a lányok, egyikük sem tudott nyolcba jutni. Ennek ellenére tőlük is érmet vár.

A kapitány a korábbi sikerszakággal, a férfi karddal kapcsolatban óvatosabban fogalmaz meg elvárásokat, úgy véli, a csapat nehezen heveri ki Ferjancsik Domonkos visszavonulását, s még nem lehet tőle kiugró eredményt várni. Egyéniben persze az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt a dobogó legmagasabb fokáig is eljuthat.

A női kardozók ez éves teljesítményét jónak értékeli a szakvezető, elmondása szerint hosszú ideje nem nyújtottak ilyen remek produkciót a fegyvernem képviselői, így nem tartja elképzelhetetlennek a csapat éremszerzését. Egyúttal reméli, hogy legalább egy versenyző a nyolc közé kerül egyéniben.

Az athéni olimpia után a nőipárbajtőr-válogatott gyengült meg a leginkább, a játékokon negyedik Mincza-Nébald Ildikó terhes, az olimpiai bajnok Nagy Tímeának pedig már meg is született a harmadik gyermeke. Tovább nehezíti az együttes helyzetét, hogy Hormay Adrienn sérüléssel küszködött a szezon során, ezért ő sincs csúcsformában, egyéniben nem is nevezte a kapitány az Eb-re.

A férfi tőr évek óta hullámvölgyben van, amiből az idén sem sikerült kilábalni, hiszen a szakág képviselői a Világkupákon csupán egyetlen finálés szereplést értek el Berjozkin Anton révén. A csapat ráadásul tovább gyengült a múlt csütörtökön, a csapatba friss bajnoki címével bekerült Juhász Attila ugyanis a kapitány döntése alapján - fegyelmezetlenség miatt - mégsem vesz részt a kontinensviadalon.

Az Eb-re a nevezések alapján erős válogatottak érkeznek, a meghatározó vívónemzetek a legjobbak képviselik. Ez alól csupán a franciák a kivételek, az ottani szövetség elöljárói ugyanis a kontinensviadalokon a tapasztalt vívók mellett fiatalokat is mindig szerepeltetnek.