Vágólapra másolva!
A magyar válogatott számára három érem megszerzése a minimális cél, de Szabó Bence szövetségi kapitány szerint akár öt is összejöhet a jövő héten rendezendő zalaegerszegi vívó Európa-bajnokságon. A kontinensviadalra a szakvezető 26 fős csapatot jelölt ki.

Az Eb budapesti sajtótájékoztatóján Kovács Tamás, a szervezőbizottság elnöke elmondta, hogy a nevezések lezárultak, s a véglegesnek tekinthető adatok alapján 31 ország 388 versenyzője lép pástra. Férfi párbajtőrben 99, női párbajtőrben 88, férfi tőrben 68, női kardban 49, női tőrben 43, férfi kardban 41 vívó indul. A mezőny roppant erős lesz, hiszen a nagy vívónemzetek közül a francián kívül mindegyik a legjobb csapatával szerepel. Érdekesség, hogy férfi kardban indul az utolsó három olimpia egyéni bajnoka, vagyis az orosz Pozdnyakov (1996), a román Covaliu (2000) és az olasz Montano (2004).

A magyar csapat - már csak a hazai pálya okán is - ugyancsak a jelenlegi legerősebb összeállításban szerepel, huszonhat vívóval. Az athéni helyzetképhez képest a csapatból négy klasszis hiányzik: a szerdán harmadik gyermekének életet adó kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea, a gyermeket váró Mincza Ildikó, valamint a gyakorlatilag visszavonult Ferjancsik Domonkos és Kulcsár Krisztián. Szabó Bence szövetségi kapitány három érem megszerzését tűzte ki célul, de a szakvezető szerint akár öt medál is összejöhet. A dobogós helyezésekre leginkább férfi párbajtőrben, valamint női tőrben és kardban van esély, de természetesen férfi kard egyéniben az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt is reálisan pályázik éremre.

Nemcsik a világbajnok ukrán Lukasenko és Pozdnyakov mögött harmadik a világranglistán, de női tőrben Mohamed Aida még jobban áll, ő második az olasz Granbassi mögött. Ugyanitt Varga Gabriella hatodik, Knapek Edina tizedik a rangsorban. Rajtuk kívül még férfi párbajtőrben Imre Géza található a legjobb tízben, ő a hetedik.

A magyar Eb-csapat
férfi tőr: Berjozkin Anton, Mazza Lorenzo, Huszka Zsombor, Szabados Gábor (csak egyéniben), Juhász Attila (csak csapatban)
női tőr: Mohamed Aida, Varga Gabriella, Knapek Edina, Varga Katalin
férfi párbajtőr: Imre Géza, Boczkó Gábor, Fekete Attila, Kovács Iván
női párbajtőr: Tóth Hajnalka, Révész Julianna, Szász Emese, Kiskapusi Dóra (csak egyéniben), Hormay Adrien (csak csapatban)
férfi kard: Nemcsik Zsolt, Lengyel Balázs, Decsi Tamás, Fodor Kende
női kard: Csaba Edina, Nagy Orsolya, Varga Dóra, Sznopek Gabriella

Az Eb programja:
június 28., kedd: férfi tőr egyéni, női kard egyéni
június 29., szerda: női párbajtőr egyéni, férfi kard egyéni
június 30., csütörtök: férfi tőr csapat, női kard csapat
július 1., péntek: férfi párbajtőr egyéni, női tőr egyéni
július 2., szombat: női párbajtőr csapat, férfi kard csapat
július 3., vasárnap: férfi párbajtőr csapat, női tőr csapat

Az Eb küzdelmei a jövő héten keddtől vasárnapig a városi sportcsarnokban és a mellette található jégcsarnokban zajlanak, a belépés pedig ingyenes.

Fábik Tibor