Vágólapra másolva!
A férfiaknál párbajtőrben és kardban egyaránt a BHSE, a nőknél párbajtőrben a BVSC győzött a vívó országos bajnokság vasárnapi csapatversenyei során. Az egyéni aranyérmesek közül csupán a párbajtőröző Révész Juliannának sikerült dupláznia. A férfi párbajtőr egyéniben győztes Kovács Iván bal lábán a sípcsont melletti izomba hatolt ellenfele pengéje, várhatóan többnapos kényszerpihenőt okozva a kétszeres olimpiai ezüstérmesnek.

A baleset még az elődöntőben történt a Nemzeti Sportcsarnokban, a BVSC-Fless találkozón, s a Flessből Pádár Tamás kétségkívül vétlen volt. "Huszonhat éve vívok, de még nem volt ilyen sérülésem. A penge nem tört el, csak megbicsaklott, de ez is elég volt ahhoz, hogy a zoknimon keresztül a sípcsont melletti izomba hatoljon. Duplán balszerencsés vagyok, mert a csontról biztosan lepattant volna" - jegyezte meg az orvosi ellátás után Kovács Iván, miközben egy padról nézte a döntőt, felpolcolt lábán átvérzett kötéssel.

Nélküle a BVSC-nek kevés esélye volt a másik három athéni olimpiai ezüstérmessel, azaz Imre Gézával, Boczkó Gáborral és Kulcsár Krisztiánnal felálló BHSE ellen. A honvédosok végig biztosan vezetve 45-35-re nyertek.

Ezt követően a női párbajtőrözők fináléja a BVSC és az MTK között viszont a lehető legszorosabb végkifejletet hozta. Az utolsó pár előtt az MTK 35-34-re vezetett, s Kiskapusi Dóra az egyéni bajnok Révész Julianna ellen meglepetésre 37-34-re tovább növelte a kék-fehérek előnyét. Révész azonban 39-39-re kiegyenlített, majd a mérkőzésidő lejárta után a "hirtelen halálban" a győztes tust is bevitte, s egyúttal az ob-n második aranyérmét szerezte.

Az már a férfi kardcsapatok döntője előtt eldőlt, hogy az olimpiai ezüstérmes Nemcsik Zsolt a szombati egyéni aranya után nem duplázik, mert az elődöntőben a BHSE 45-32-re legyőzte a Vasast. Többek között azért, mert Nemcsik mind a három asszóját elvesztette...

A BHSE az aranyéremért a BSE-vel csapott össze, s a találkozó elején úgy tűnt, hogy könnyedén győz. A honvédosok 25-15-ös vezetése után azonban Decsi Tamás valósággal lekaszabolta Márffy Gézát, 15-4-re verte meg ellenfelét, így 30-29-re már a BSE vezetett! Lontay Balázs viszont visszavette az előnyt, s az utolsó asszóra Fodor Kende és Decsi 40-37-es állásnál lépett pástra. Fodor, aki a nap során végig kiválón vívott, most is remekelt, s csapata 45-38-as győzelmét követően fogadhatta a felettébb hangos Honvéd-tábor gratulációját.

Fábik Tibor