Vágólapra másolva!
Bármi legyen is a washingtoni MCI Centerben - helyi idő szerint - szombat este kilenckor kezdődő profi nehézsúlyú bokszmérkőzés végkimenetele, az már a kezdés előtt biztos, hogy Kevin McBride lesz Mike Tyson legnehezebb ellenfele. Tudniillik a 32 éves ír ökölvívó a csütörtöki mérlegelésen 271 fontot, azaz 122 kilót nyomott, és Tyson húszéves profi karrierje során még sohasem bokszolt ennyire súlyos ellenféllel.

Ami azt illeti, a június 30-án 39. születésnapját ünneplő "Vas Miska" sem könnyű: 233 fonttal, azaz 105 kilóval mérlegelt. Márpedig ez nem jó előjel Tysonnak: pályafutása során eddig háromszor volt nehezebb 230 fontnál, s a három meccse közül kettőt elveszített.

McBride-nak persze megvan a magassága is a 122 kilójához: 198 centis, azaz tizennyolc centivel magasabb a nem éppen szálfa termetű amerikainál. Aki tavaly július óta, amikor - jórészt térdszalagszakadása miatt - kiütéses vereséget szenvedett Danny Williamstől, most először lép szorítóba.

Tyson mérlege 50 győzelem mellett 5 vereség, a győzelmek közül 44 KO-val, míg a 32 éves McBride 32-szer győzött, 4-szer kikapott és egyszer döntetlent ért el, 27 ellenfelét ütötte ki.

McBride hipnotizőr segítségével készült, ami viszonylag szokatlan eljárás egy edzőtáborozás során. "Az átlagember fizikai és szellemi kapacitásának csupán 8-10 százalékát képes mozgósítani. Bízom benne, hogy a hipnózis segítségével energiáim jóval nagyobb hányadát leszek képes igénybe venni" - nyilatkozta McBride a mérlegelést követő sajtóértekezleten.

Az ír egyébként mindössze 150 ezer dollárt kap fellépéséért, Tyson gázsija ötmillió dollárnál kezdődik, plusz a részesedés a tévébevételből. (A Showtime fizető csatorna 44,95 dollárért árulja a meccset.)

McBride 19 évesen hazáját képviselte nehézsúlyban a barcelonai olimpián, de nem hagyott maradandó benyomást a nézőkben és az ellenfelekben. Utána viszont azonnal profinak állt, és 1997-ig minden ellenfelét megverte - akkor a német Axel Schultz vetett végett középszerű bokszolók elleni diadalmenetének.

Tyson ellen nem sok esélyt adnak neki, a legtöbb elemző csak "ágyútölteléknek" gondolja a nagydarab, meglehetősen lomha írt, aki asszisztálni fog Tyson tervezett visszatéréséhez.

Ch. Gáll András