Vágólapra másolva!
A magyar teniszsport jelenlegi első számú csillagaként mutatta be a műsorvezető Szávay Ágnest azon a csütörtöki sajtóértekezleten, amelyen a Roland Garros leány junior tenisztornájának egyéni és párosbajnoka találkozott az újságírókkal. És csöppet sem túlzó a minősítés: a 16 éves, soltvadkerti illetőségű lány világszenzációt keltett párizsi duplázásával.

Körmöczy Zsuzsa 1958-as női egyes diadala óta magyar teniszező nem győzött egyesben a francia nemzetközi bajnokságon - apró szépséghiba, hogy a korosztályos tornákon még nincsen pénzdíj. "Kit érdekel? Kizárólag a játékra összpontosítottam, az elsőt majdnem elveszítettem, utána viszont már nem volt gond, egyre inkább belelendültem. Nem csak meccsről meccsre, hanem az egyes mérkőzéseken belül is javult a teljesítményem" - mondta Szávay Ágnes, aki párizsi bravúrjával gyakorlatilag kinőtte a junior korosztályt, habár életkorát tekintve még jövőre is játszhat a fiatalok között. Sajnos, a wimbledoni rendezők nem biztosítottak számára rendkívüli indulási lehetőséget - wild cardot - az All England Club felnőtt mezőnyében, így ott is a junioroknál teniszezik, miként augusztusban, Flushing Meadowsban is, a US Openen.

"Ha mindkét tornán jól szerepelnék, a korosztályos világranglista élére kerülhetnék, ami még egyetlen magyar teniszezőnek sem sikerült" - tette hozzá Szávay. A teniszező mögé most már szépen felsorakoznak a támogatók is, ráadásul Berényi János, a Magyar Tenisz Szövetség elnöke ünnepélyesen bejelentette: a Wesselényi-alapítványból a sportágnak járó évi 1 320 000 forintot teljes egészében Szávaynak adják. Sőt, Berényi még egy soron kívüli indulási lehetőséget, azaz szabadkártyát adott Szávaynak a júliusi, a Római Teniszakadémián esedékes, 140 000 dollár összdíjazású tornára.

"Régi álmom, hogy három éven belül szeretnék a felnőtt világranglista első tíz helyezettje közé furakodni" - árulta el Szávay, ami, ismerve két edzője által magasztalt céltudatosságát és szorgalmát, korántsem hiú ábránd.

Ch. Gáll András

Szávay a felnőttek között játszana Wimbledonbansportegyenitenisz20050607szavay.htmlSzávay egyesben is Roland Garros-győztessportegyenitenisz20050605szavay.html