Vágólapra másolva!
A profi ökölvívás egyik legtekintélyesebb szervezete, az 1963-ban alapított WBC (Boksz Világtanács) fennállása óta először adott ki női világranglistát, amelyen Miló Viktória és Belinszky Krisztina személyében két magyar is helyet kapott.

A mexikói központú WBC lajstroma kategóriánként a legjobb tízet tartalmazza, s a 16 súlycsoport közül az 50,802 kilogrammosokéban, azaz légsúlyban Miló a nyolcadik, s ugyanezt a pozíciót foglalja el Belinszky is a legkönnyebbek mezőnyében (47,627 kg, minilégsúly).

A király-, helyesebben a királynői kategóriában, nehézsúlyban (86,182 kg felettiek), ahogyan további tizennégy súlycsoportban is még hiányzik a világbajnok. A nagyközépsúlyban (76,203 kg) ranglistavezető amerikai Laila Ali, a legendás Mohammed Ali lánya azonban szombaton már úgy léphet ringbe Las Vegasban, hogy ha nyer, hivatalosan is a WBC trónjára ül.

Pillanatnyilag csupán egyetlen súlycsoportnak van - legalább is a WBC által elismert - világbajnoknője: a nagyharmatsúlyban (55,338 kg) a mexikói Jackie Nava a "fehér holló", aki május 28-án Tijuanában hivatalos címmérkőzésen legyőzte a kolumbiai Paola Gonzalezt.

Megműtötték ökölvívó-világbajnoknőnketsportegyeniboksz20050527megmutottek.htmlKovács Mária ezüstérmes a nőiboksz-Eb-nsportegyeniboksz20050514kovacs.html