Vágólapra másolva!
Berki Krisztián aranyérmes lett a debreceni tornász Európa-bajnokság lólengés döntőjében. A tavalyi harmadik helyezett a magyar tornasport 12. Eb-elsőségét szerezte, ezen a szeren legutóbb Guczoghy György győzött a magyarok közül, még 1983-ban. Gál Róbert is érmet nyert, miután a harmadik helyen végzett talajon.

A debreceni tornász Európa-bajnokság vasárnapi záró napján a szerenkénti döntőkre került sor, s elsőként a férfi talaj döntőjére, ahová Gál Róbert a harmadik helyen került be. A pénteki selejtezőben két román versenyző kapta a legmagasabb pontszámot: Dragulescu 9,675-et, Selariu 9,437-et, Gált pedig akkor 9,362-re értékelték; de vasárnap - a selejtezőben elfoglalt pozíciójához képest fordított szólítási sorrendben - természetesen mindenki tiszta lappal indult.

A cseh Vioral 8,825-et, az ugyancsak cseh Konyecsni 8,875-et, a szeren már vb-ezüsttel is rendelkező francia Karbonyenko 9,287-et, a holland Wammes 9,362-et, a svájci Dominguez 9,137-et kapott, majd következett Gál Róbert. A KSI ugrásban vb-negyedik és olimpiai hatodik helyezett versenyzője talajon tavaly negyedik volt a ljubljanai Eb-n, de Debrecenbe a felkészülés utolsó szakaszában elszenvedett nyaksérülése miatt baljós előjelekkel érkezett. Így már a selejtezőben sem merte bevállalni a 10 pontból induló gyakorlatát, s a döntőben is a biztonságra törekedett. Jól tette, mert a 9,8-es kiinduló pontszámú gyakorlatát remekül kivitelezte, 9,387-et kapott rá, amivel az élre került. Bár a papírforma szerint Selariu (9,487), majd Dragulescu (9,637) is megelőzte, Gál Róbert a bronzéremmel is nagyon elégedett volt.

Forrás: MTI

"Az előjelek után egyáltalán nem számítottam éremre, hiába kerültem be a döntőbe a harmadik helyen. Úgy gondoltam, hogy a két román versenyző mellett a svájci és a holland is megelőz, mert többet tudnak annál, mint amit a selejtezőben mutattak. Mindenesetre amikor kinéztem a közönségre, a rengeteg ismerős arc megnyugtatott, és felszabadultan tudtam bemutatni a gyakorlatomat. Nagyon örülök a bronzéremnek, amelynek az értéket az olimpiai hatodik és a vb-negyedik helyezésem közé teszem. Most másfél hét pihenőt kapok, aztán megkezdem a felkészülést az augusztusi Universiadére és a novemberi világbajnokságra" - nyilatkozta Gál Róbert.