Vágólapra másolva!
A Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) új elnöke szerint az eredményesség messze másodlagos ahhoz képest, hogy a magyar emelők abszolút tisztán, dopping nélkül készüljenek és versenyezzenek.

"Ezért az MSSZ - a NOB útmutatásának megfelelően - házon belül is kőkeményen alkalmazni fogja a zérótoleranciát" - jelentette ki Mezőfi Miklós, a honi erős emberek szövetségének idén márciusban megválasztott elnöke a szombati közgyűlésen, amelyen a követendő doppingmentesség stratégiájának hangsúlyos deklarálása mellett többek között az eddig hiányos elnökséget "töltötték fel", illetve bizottsági vezetőket választottak meg. A csaknem hatórás összejövetelen nyugodt légkörben zajlottak az események, és a voksolások eredményeképpen - a korábban többször is konfrontálódó felek megbékélése jegyében - az eddigi ellenzékiek is szépszámmal kerültek be az új elnökségbe.

Beszédében Mezőfi Miklós hangoztatta, az elmúlt bő két hónapban nagy lépést tettek abban az irányban, hogy lezárják az athéni doppingügyeket. Ezzel összefüggésben is sportdiplomáciai sikerként értékelte, hogy őt magát a minap beválasztották a nemzetközi szövetség, az IWF orvosi bizottságába, s a dél-koreai junior-világbajnokság keretében tartott fórumon az MSSZ gyakorlatilag kibékült az IWF-fel.

Kevésbé örömteli tényként említette viszont, hogy üres a szövetségi kassza, jelenleg 5,2 millió forintos mínusza van az MSSZ-nek, s az adósság még nagyobb mértékű is lehetne, nyolc millió fölötti, ha nem siet a súlyemelők segítségére egyik szponzoruk.

A közgyűlésen a hazai sportági doppingpolitika szigorítása jegyében a zérótolerancia meghirdetése mellett elfogadták, hogy az újonnan választott szakmai alelnök, a korábbi súlyemelő Molnár Gábor és az edzőbizottság élére megszavazott Szabolcsi Károly felel az edzői karért, a doppingellenes küzdelem részeként járni fogják az országot, és az ellenőrzés, a rossz útra térők kiszűrése is feladatuk lesz. A cél közös: el kell kerülni, tiszta felkészüléssel és versenyzéssel el lehet, sőt el is kell érni, hogy a magyar súlyemelést ne zárják ki az olimpiai mozgalomból - szögezte le az elnök.