Vágólapra másolva!
Miskolcon folytatódott a Lékó Péter és Michael Adams nyolcjátszmás rapid párosmérkőzése. Az első napi kettős vereség után nagymesterünk elvesztette a harmadik partit is, de a negyedik játszma utáni vastaps első győzelmét köszöntötte. Két spanyol megnyitású csatát látott a Kossuth Filmszínházba látogató szépszámú közönség és a párharcot az interneten figyelők sok százezres tábora. Először Adams parádésan döntötte meg Lékó túl agresszív játékát, majd Péter a negyedik játszmában szépen túljátszotta ellenfelét. A mérkőzés első félidejét Adams 3-1-es vezetéssel zárta.

Miskolcon előszeretettel emlegetik a Bajnokcsapatok Európa-Kupájának döntőjében látott csodát, a Liverpool feltámadását a Milan ellen. Az első játéknapon elszenvedett kettős verség után Lékó Péter zsinórban elvesztette a harmadik játszmát is. Túlzottan agresszív volt a spanyol megnyitás ún. új Arhangelszkij változatában a gyalogáldozatos vari, ráadásul Péter a folytatást világossal sikeresen játssza. Michael Adams 13.Fc2 lépésével éppen nagymesterünk receptjét alkalmazta. Az áldozott gyalogért Péter nem kapott elegendő ellenértéket, a 20.Bb4, majd a 22.f4! lépésekkel Adams nagy fölénybe került, és megszerezte harmadik győzelmét. Elkeseredett szurkolók, bánatos Lékó Péter, joggal örvendő Michael Adams.

Lékó Péter a negyedik játszmát megelőző szünetben összeszedte magát, és biztató taps kíséretében vágott neki a csatának. Ezúttal 1.e4-gyel nyitott, Adams a zárt kezelésben ritka változattal próbálkozott. Lékó remekül irányította huszárjait, az e4 centrális paripa védte az f2-öt, a másik pedig belovagolt sötét állásába. Érthetően elégedetten szemlélték a szurkolók, hogy Adams egyre komorabban nézte állását, ezúttal jóval többet gondolkodott, de megoldást nem talált a bajokra. Kétségbeesett minőségáldozata sem segített, megszületett Péter első győzelme. A magyar sakkrajongók népes tábora abban bízik, hogy a párharc második félidejében Péter képes lesz a Liverpool feltámadásához hasonló bravúrra.

A párharc állása

r1

r2

r3

r4

r5

r6

r7

r8

össz.

Lékó Péter2763

0

0

0

1

1,0

Adams, Michael2737

1

1

1

0

3,0