Vágólapra másolva!
A nemzetközi szövetség (IWF) után a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) is két évre tiltotta el a versenyzéstől az athéni olimpiai ezüstérmétől doppingvétségért megfosztott Gyurkovics Ferencet.

A Tatai HAC sportolóját - aki a görög fővárosban előbb negatív, majd az eredményhirdetést követően az athéni laboratórium szerint pozitív vizeletmintát produkált - az MSSZ fegyelmi bizottsága csütörtöki határozatában marasztalta el, az IWF ítéletének megfelelően 2006-ig szóló érvénnyel. Gyurkovics tudomásul vette a fegyelmi határozatot, de gondolkodási időt kért, hogy éljen-e fellebbezési jogával.

A tavalyi ötkarikás játékokról a doppingszabályzat megsértése címén kizárt és az IWF által ugyancsak 2 évi versenytilalommal büntetett Kovács Zoltán nem jelent meg a tárgyaláson. Őt ügyvédje képviselte a bizottság előtt, amely - a vonatkozó szabályoknak megfelelően - nem is foglalkozott fegyelmi ügyével, mivel Kovács, aki Athénban csak könyöksérülése ellátása után kívánt doppingtesztre menni, írásban megerősítette, egyszersmind véglegesnek nevezte korábbi elhatározását, hogy visszavonul.

Ha öt esztendőn belül meggondolná magát, és mégis versenyezni akarna, akkor le kell folytatni ellene a fegyelmi eljárást. Az MSSZ illetékes testülete az olimpiai doppingolásban érintett harmadik magyar emelő, a pozitív minta szolgáltatása miatt az athéni játékokról közvetlenül a versenye előtt kizárt Kecskés Zoltán esetében csütörtökön nem hozott határozatot, mert úgy ítélte meg, hogy még bizonyos dokumentum-kiegészítésre van szükség.

A hiánypótlás után a jövő héten lesz az újabb tárgyalás, s várhatóan akkor már az ő ügyében is megszületik a fegyelmi határozat.