Vágólapra másolva!
A debreceni Főnix-csarnokban csütörtökön a női selejtezővel megkezdődött a tornász Európa-bajnokság, de a három indulónknak sajnos egyúttal véget is ért. Legjobb hazai eredményként Péntek Tünde talajon 12. lett, ő került legközelebb a vasárnapi szerenként döntőkhöz, de itt csak nyolc-nyolc versenyző léphet fel.

Az Eb női mezőnyét négy csoportba osztották, s a programot nyitó első társaság nem igazán tündökölt. A legmagasabb pontszám is csak 9,200 volt - a román Florica Leonida kapta felemáskorláton -, de gerendán és talajon senki sem jutott 9,000 fölé.

A második csoport viszont már alaposan átírta a rangsort, a tavalyi athéni olimpián három aranyat (csapat, gerenda, talaj) begyűjtő román Catalina Ponor gerendán nyújtott remek produkciója 9,712 pontot ért. Talajon viszont kicsit pironkodhatott, itt be kellett érnie 9,212-del.

Ponor csak ezt a két szert vállalta, olimpiai bajnok csapattársa, a szerdai edzésen bokasérülést szenvedett Daniela Sofronie pedig csupán felemáskorláton indult, s ezen 9,462-re értékelték. Mellettük még a mind a négy szerre nevező Eb-ezüstérmes brit Elizabeth Tweddle rukkolt ki erős gyakorlatokkal, felemáskorláton 9,625-et, talajon 9,450-et kapott. Az összetett pontszáma pedig 36,725 lett, amivel az élre került.

Ebben a csoportban szerepelt Péntek Tünde is, akinek női indulóink közül volt némi esélye, hogy talajon bekerüljön a vasárnapi nyolcas döntőbe, ám hibázott, a gyakorlatának csak 9,400 lett a "kiinduló" pontszáma, és a zsűri végül 8,650-et adott rá. Ám mégsem volt szomorú, sőt, mosolyogva nyilatkozott:

"Az akrobatikám rendben volt, a gimnasztikám kevésbé. Teljesen ki tudtam zárni a külső körülményeket, de a gyakorlatom elején és a végén hallottam a közönség biztatását, ami nagyszerű érzés volt" - mondta el a csak talajon induló Péntek Tünde, aki a hetedik helyre került, és sokáig tartotta is a pozíciót, de várható volt, hogy hátra csúszik, hiszen a mezőny fele utána következett.

S a harmadik csoport után a 18 éves békéscsabai versenyző már csak a kilencedik helyen állt, vagyis ekkor eldőlt, hogy nem jutott be a döntőbe. Másik két indulónkat, az egyaránt mind a négy szeren induló Szarka Krisztinát és Simon Ágnest harmadik csoportba osztották be.

Itt Szarka szerepelt jobban, aki 32,861 pontot gyűjtött (ugrás: 8,787; felemáskorlát: 8,225; gerenda: 7,812; talaj: 8,037), Simon pedig 32,687-et (ugrás: 8,900; felemáskorlát: 7,837; gerenda: 7,800; talaj: 8,150). A harmadik csoportban az olasz Francesca Benolli volt a legjobb, aki 36,349-es összpontszámával Tweddle mögé a második helyre került.

A negyedik csoportban a felemáskorlát athéni olimpiai bajnoka, a francia Emilie Lepennec kiválóan tornászott, s 37,500-es összpontszámmal Tweddle és Benolli előtt megnyerte az összetett verseny selejtezőjét. (Lepennec felemáskorláton 9,600-et kapott.) A szombati összetett fináléban azonban az ide jutott 24 versenyző tiszta lappal indul.

Szarka Krisztina végül a 35., Simon Ágnes a 39. helyen zárt. Mivel a döntőben egy nemzetből csak két versenyző indulhat, többen kiestek a magyarok elől, így Szarka hivatalosan a negyedik számú tartalék. Ám arra kevés az esély, hogy a döntőbe jutottak közül valamilyen oknál fogva négyen is visszalépjenek... A nap végére az is eldőlt, hogy Péntek Tünde a talaj selejtezőjében a 12. helyen zárt.

Fábik Tibor