Vágólapra másolva!
Péntektől vasárnapig a Szeged melletti Maty-éri pályán rendezik a kajakosok és kenusok első Európa-bajnoki és világbajnoki válogatóját, amely számos érdekességet tartogat.

A nőknél a legnagyobb várakozás az olimpiai bajnok Janics Natasa és Kovács Katalin szereplését övezi, hiszen a két klasszis - korábbi eredményeinek elismeréseként egyedüliként a mezőnyben - engedélyt kapott arra, hogy 500 méteren egyesben és párosban is megpróbálja kiharcolni a csapatba kerülést.

A többieket érintő "egyszámos" szigorításra azért volt szükség, mert a nemzetközi szövetség (ICF) úgy döntött, hogy az idei világversenyeken az egyes távok döntőit egy blokkban és a korábbiaknál rövidebb szünetekkel bonyolítják le: az 1000 méteres futamoké hét, az 500 és 200 méteresek versenyek fináléi pedig öt percenként rajtolnak, és csak ezt követően kerül sor az eredményhirdetésekre. Kovácsnak és Janicsnak tehát rendkívül nehéz dolga lesz, hiszen az egyes után bő tíz perccel már párosban kell hajóba ülniük.

A férfiaknál az olimpiai bajnoki címét Athénban megvédő Kammerer Zoltán, Storcz Botond, Vereckei Ákos, Horváth Gábor kajaknégyes nem kapott védettséget, s mivel idén a négyeseknek nem írtak ki külön válogatót, a kvartett tagjainak egyesben, illetve párosban kell olyan produkciót nyújtaniuk, amely feljogosítja őket a csapatba kerülésre. Rajtuk kívül a május eleji szolnoki tájékoztató viadalon három aranyérmet szerzett Kucsera Gábor szereplését kíséri megkülönböztetett figyelem, kérdés, hogy a fiatal kajakos a tétre menő versenyen is meg tudja-e ismételni teljesítményét.

A kenusoknál egyesben igazi csemegét ígér a generációk csatája: a szombaton 33. születésnapját ünneplő, kétszeres ötkarikás aranyérmes Kolonics György és a mindössze 22 éves, Athénban bronzérmes Vajda Attila 500 méteren csap össze egymással. Kolonics természetesen párosban is próbára teszi magát megszokott partnerével, Kozmann Györggyel.

A második válogató - amely egyben országos bajnokság is - június 24-26-án lesz szintén Szegeden, az Eb-t július 28. és 31. között rendezik Poznanban, míg a vb-re augusztus 24. és 28. között kerül sor Zágrábban.

A hétvégi Astra Zeneca válogató programja:
péntek:
1000 m-es előfutamok 9.25
500 m-es előfutamok 15 ó
500 m-es középfutamok 16.20
szombat:
1000 m-es döntők 9.40
200 m-es elő- és középfutamok 15 ó
vasárnap:
500 m-es döntők 9.15
200 m-es döntők 14.30