Társoldalunk:

Amatőrök is tekerhetnek a magyar Touron

2005.06.02. 15:24

A nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fordult ügyével a doppingvétség miatt két évre eltiltott Tyler Hamilton, olimpiai bajnok országúti kerékpáros. Az amerikai versenyző az Észak-Amerikai Sportdöntőbíróság áprilisi ítéletét szeretné anuláltatni a lausanne-i székhelyű bírósággal.

Hamilton a szeptemberi spanyol körversenyen, a Vueltán bukott le, miután a vizsgálatok során vérátömlesztés nyomaira bukkantak nála. Ráadásul egy hónappal korábban, az athéni játékokon is hasonló vétséget fedeztek fel mintájában, a B próba viszont ezt nem tudta igazolni, mert az újabb ellenőrzésnél már nem lehetett megtalálni a vörösvértesteket, ezek ugyanis a helytelen fagyasztás miatt időközben elpusztultak. Mivel így nem lehetett egyértelműen kijelenteni, hogy csalt, ezért megtarthatta az egyéni időfutamban szerzett aranyérmét.

Az Orosz Olimpiai Bizottság ezért a CAS-hoz fordult, hogy az eredetileg második Vjacseszlav Jekimov kapja meg a medált. A 2007. április 17-ig eltiltott Hamilton mindvégig tagadta bűnösségét, hangsúlyozva: sosem kockáztatná saját vagy családja egészségét az élsport kedvéért.

Az országúti kerékpározók Pro Tour-sorozatában szereplő belga QuickStep csapat vezetői felbontották doppingügybe keveredett holland versenyzőjük, Marc Lotz szerződését. A kontraktus megszüntetését maga a 31 éves kerekes kérte, miután a közelmúltban egy tárgyaláson elismerte, hogy idén többször is EPO-t használt, mert minél jobb formában szeretett volna részt venni a júliusi francia körversenyen, a Tour de France-on.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK