Vágólapra másolva!
Paolo Savoldelli, a hatszoros Tour de France-győztes Lance Armstrong csapattársa, hosszú, sérülésekkel teli utat tett meg 2002-es győzelme óta az olasz kerékpáros körversenyen aratott újabb sikeréig.

"A kulcscsontomban jelenleg is van kilenc csavar és egy titániumlemez, de azt hiszem, minden szenvedésért kárpótolt a sors" - mondta boldogan Savoldelli. Az elmúlt időszakban több balesetet is szenvedett 32 éves olasz kerekes a Giro d'Italia elmúlt 25 évének legszorosabb győzelmét aratta, miután a végelszámolásnál mindössze 28 mp-cel bizonyult jobbnak a szintén kétszeres bajnok honfitárs Gilberto Simoninál.

"A tapasztalat segített, hiszen végig a lehető legnyugodtabb tudtam maradni, még a 19. szakaszon is, amikor pedig már minden veszni látszott" - elemezte sikerét a hazai klasszis. A szintén sokat megélt Simoni az egész viadal során nagyon aktív volt, valamennyi hegyi szakaszon támadta az élen állót. Ő több okot is lát kudarcára.

"Most még túl frissek az élményeim, mégis azt hiszem, kicsit korán kezdtem meg idén a versenyzést. A másik probléma az volt, hogy Damiano nagyon gyenge formában volt, így alig volt segítségem" - utalt tavaly győztes klubtársára, Damiano Cunegóra, aki ezúttal a legjobb 10 közé sem fért be.

Az idei Giro igazi felfedezettje a harmadik helyen végzett venezuelai José Rujano Guillen volt, aki a 19. (király)szakaszt és a hegyi pontversenyt megnyerte, s az összetettben is mindössze 45 mp választotta el Savoldellitől. "Mit mondhatok, egy igazi álom vált most valóra. Nagyon boldog vagyok" - adott hangot örömének a 23 éves Guillen.

Az olasz körverseny egyben azt is megmutatta, hogy Armstrongnak Savoldelli személyében nagyon erős segítője lesz majd a Tour de France-on, aki hozzá segítheti hetedik győzelméhez.

A 88. Giro d'Italia végeredménye (rózsaszín trikó):
1. Savoldelli 91:25:51 ó
2. Gilberto Simoni (olasz, Lampre) 28 mp hátrány
3. José Rujano Guillen (venezuelai, Selle Italia) 45 mp h.
4. Danilo Di Luca (olasz, Liquigas) 2:42 p h.
5. Juan Manuel Garate (spanyol, Saunier Duval) 3:11 p h.
6. Szergej Goncsar (ukrán, Domina Vacanze) 4:22 p h.
7. Vlagyimir Karpec (orosz, Illes Balears) 11:15 p h.
8. Pietro Caucchioli (olasz, Credit Agricole) 11:38 p h.
9. Marzio Bruseghin (olasz, Fassa Bortolo) 11:40 p h.
10. Emanuele Sella (olasz, Panaria) 12:33 p h.