Vágólapra másolva!
Döbbenetes leleplező interjút közöl a News of the World, a vasárnaponként megjelenő angol bulvárlap. A beszélgetésben Kelly Holmes, az athéni olimpia kétszeres bajnoknője (800 és 1500 méteres síkfutás), manapság brit nemzeti hős arról vall, hogy alig egy évvel athéni kettős diadala előtt olyan mély depresszióba süllyedt, hogy rendszeresen vagdosta a csuklóját és a hasát, és közel volt az öngyilkossághoz.

"Meg voltam győződve arról, hogy elátkozott vagyok, azért sújtanak folyton a sérülések" - mondta a News of the World újságírójának, Nadia Cohennek.

Az őszinte interjú minden bizonnyal nemcsak Holmes rajongóinak és barátainak hat újdonságként, hanem alighanem még családtagjainak is. A középtávfutónő ugyanis sikerrel titkolta lelki betegségeit és testi sebeit. A rémálom 14 hónappal athéni történelmi duplázása, azaz 2004 augusztusa előtt kezdődött. Holmes a franciaországi Font Romeu-ben edzőtáborozott, és folyton sérült volt.

Jobb vádlija fájt, bal lába sajgott a túlerőltetéstől, ami nem akart javulni. Belenézett a fürdőszobatükörbe, és tekintete egyszer csak egy ollóra esett. "Amíg sérült voltam, minden nap megvágtam magam."

Mindez a Francia-Pireneusokban történt, a Font Romeu-i magaslati edzőtáborban, ahol edzőjével és jó barátnőjével, a mozambiki Maria Mutolával készült az athéni olimpiára. A vagdosás két hónapig tartott. "Senki sem vette észre a sebhelyeket, mert többnyire hosszú ujjú ruhákat hordtam, illetve sminkkel bekentem a sebzett testrészeket."

Végül Holmes összeszedte minden bátorságát, és elment St. Moritzba, Svájcba, egy neves pszichiáterhez. "Az orvosnő azt mondta, súlyos depresszióban szenvedek, amit a sokéves versenyzésnek, az állandó idegfeszültségnek kell tulajdonítani." Az orvos nem írhatott fel antidepresszáns gyógyszereket, mert az lehetetlenné tette volna az edzésmunkát. Gyógyfüveket és természetgyógyászati készítményeket szedtem, hogy növekedjék a szerotonin-szintem"

A pszichiáter azt tanácsolta, Holmes mondja el legalább az edzőjének, hogy miben szenved. Nem így történt, ám Holmes meggyógyult, két aranyat nyert Athénban, majd újévkor a királynő a lovagi cím női megfelelőjét adományozta neki.

Ch. Gáll András