Vágólapra másolva!
A német Langweid nyerte meg a női asztalitenisz BEK utolsó kiírását - jövőre itt is Bajnokok Ligája-sorozat indul -, miután a döntő budapesti visszavágóján a Statisztika csak 3-2-re tudta legyőzni a Bátorfi Csillát is soraiban tudó címvédőt. A Langweid az első találkozón elért 3-0-s győzelmének köszönhetően 5-3-as összesítéssel kerekedett felül.

A langweidi mérkőzésen az előzetesen sokkal esélyesebbnek számító Statisztika csupán két játszmát tudott nyerni, következésképpen a németeknek Budapesten egy 3-0-s vereség mellett elegendő lett volna hármat behúzni. A háromból Bátorfi Csilla mindjárt az első párban kettőt abszolvált is, s már a nyitó szettet megnyerte 11-9-re a világranglista 7. helyén álló szingapúri Li Jia Vej ellen.

A Stat légiósa 2-1-re fordított, de ezután megint Bátorfi percei következtek, kilencszeres Európa-bajnokunk kiegyenlített. A döntő szettet Li Jia Vej nyerte ugyan, de a Langweid így is nagyon közel került a végső diadalhoz. A Statisztika papíron legjobbja, a világranglistán 5. helyezett horvát Boros Tamara az első két játszmát megnyerte a kínai származású, de már német állampolgár Schreiner Junli ellen, de a harmadikat 11-2-re elvesztette, s ezzel végérvényessé vált, hogy a Langweid a BEK-győztes.

Ennek hatására Boros összezuhant, s 2-0-s vezetésről 3-2-re kikapott. Ezután Póta Georgina sima 3-0-s vereséget szenvedett a kínai Hszü Lintől, vagyis a német csapat 2-1-re vezetett. A negyedik találkozón Li Jia Vej 3-1-re megverte Schreiner Junlit, az utolsón pedig Boros 3-0-ra a szemmel láthatóan már nem nagyon erőlködő Bátorfit, így a Statisztika végül is a visszavágót megnyerte 3-2-re, de a BEK-döntőt elvesztette. A Langweid 2004 után duplázott, a Statisztika pedig maradt 25-szörös BEK-győztes.

- A első mérkőzésén Li Jia Vej ellen két játszmát nyert, ezzel már elégedett volt? - kérdeztük Bátorfi Csillát.
- Feltétlenül, hiszen a többieknek így már csak egyet kellett nyerniük. Az kicsit bosszantott, hogy a harmadik szettben 10-9-nél játszmalabdám volt, ráadásul én adogattam, de nem tudtam élni vele. Pedig ha 2-1-re én vezetek, akkor talán a meccset is megnyertem volna. De ennek már nincs jelentősége.

- Amikor a második párban Schreiner Junli megnyerte a BEK-győzelemhez szükséges harmadik szettet, a nézőtéren felugrott egy német úr, diadalmasan a levegőbe csapott, de önökön nem látszott, hogy ünnepelnének.
- Részünkről nem lett volna sportszerű, ha már akkor elkezdünk ünnepelni. A mérkőzésnek amúgy sem volt még vége. Tovább kellett játszani, még ha ez akkor már senkinek sem hiányzott.

- Jövőre együtt marad a csapat?
- Nem, a mostani keretünkből csak Junli és én maradunk, viszont jön hozzánk egy másik kínai, egy japán, és egy fiatal, de tehetséges német játékos. S biztos, hogy jövőre még erősebbek leszünk.

- Akkor megnyerik a Bajnokok Ligáját is?
- Azon leszünk, hogy megnyerjük!

BEK-döntő, visszavágó:
Statisztika PSC - Müllermilch Langweid (német) 3-2
Li Jia Vej - Bátorfi Csilla 3-2 (-9, 8, 11, -8, 2)
Boros Tamara - Schreiner Junli 2-3 (9, 8, -2, -8, -6)
Póta Georgina - Hszü Lin 0-3 (-6, -9, -3)
Li Jia Vej - Schreiner Junli 3-1 (-3, 11, 6, 8)
Boros Tamara - Bátorfi Csilla 3-0 (3, 8, 4)

A BEK-döntőt 5-3-as összesítéssel a Langweid nyerte.

Fábik Tibor