Vágólapra másolva!
A hazai kajakosok és kenusok számára a hétvégi, szolnoki, úgynevezett tájékoztató versennyel veszi kezdetét a szezon. Ezen mindenki felmérheti, hogy hol is tart a felkészülésben és milyen esélyekkel pályázhat majd az Eb-, illetve vb-csapatba kerülésre - többek között ez hangzott el a szövetség (MKKSZ) szerdai, idénynyitó sajtótájékoztatóján.

Ahogyan Angyal Zoltán szövetségi kapitány elmondta: a Tisza-parti város viadalán elsősorban a férfiegységek próbálnak majd szerencsét, ugyanis a nőknél nem indul a két klasszis, Janics Natasa és Kovács Katalin, így nem adnak a riválisoknak összehasonlítási alapot.

"Örömmel mondhatom, hogy minden tavalyi olimpiai bajnok és dobogós elkezdte a felkészülést a 2005-ös év nagy eseményeire, a júliusi, poznani kontinensviadalra és az augusztusi, zágrábi világbajnokságra. Az ismert új időbeosztásnak nemcsak hátrányai, de előnyei is lesznek számunkra, például több fiatal kaphat majd bizonyítási lehetőséget. Bízom a utánpótlás-korosztályban, annak fényében is, hogy idén és jövőre kell leraknunk a 2008-as ötkarikás együttes alapjait" - fogalmazott a szakvezető.

A júniusi szegedi válogatókon a versenyzők egy távon nem indulhatnak két számban, e szabály alól csak ketten kivételek: a tavaly egyesben olimpiai bajnok Janics, s az Athénban szintén aranyérmes páros másik tagja, Kovács. Erre a döntésre azért volt szükség, mert a nemzetközi szövetség (ICF) márciusban úgy döntött, hogy az egyes távok döntőit egy blokkban és a korábbiaknál gyorsabban bonyolítják le: az 1000 m-es futamoké hét, az 500 és 200 m-esek fináléi pedig öt percenként rajtolnak, és csak ezt követően kerül sor az eredményhirdetésekre.

Idén nemcsak a felnőttek, hanem az ifjúsági korúak is nagy megmérettetés előtt állnak, hiszen augusztus 4. és 7. között Szeged ad otthont a korosztály világbajnokságának. Schmidt Gábor, az MKKSZ főtitkára, a szervezőbizottság elnöke kiemelte: az eddig beérkezett nevezések alapján 57 ország ifjú tehetségei indulnak majd a viadalon, s ez rekordnak számít a vb-k történetében.

A sajtótájékoztató keretében egy rendhagyó versenyre is sor került, az ifi vb-n aranyos esélyekkel induló Csipes Tamara édesapjával, az olimpiai bajnok Csipes Ferenccel, míg Hegyi Réka a szintén ötkarikás aranyérmes Vereckei Ákossal párban csapott össze egymással a Duna vizén, a versengés utóbbiak sikerét hozta.

Kadler Gusztáv, az MKKSZ alelnöke bejelentette, hogy a T-Mobile csatlakozásával tovább bővült a szövetség amúgy is népes támogatói köre, az idénynyitás keretében pedig Paksy Tímea, Európa- és világbajnok kajakos ünnepélyesen elindította az MKKSZ megújult internetes honlapját, amelyet a www.mkksz.hu, valamint a www.kajakkenusport.hu címen érhetnek el az érdeklődők.