Vágólapra másolva!
A kihívó amerikai James Toney egyhangú pontozással legyőzte John Ruizt a Boksz Világszövetség (WBA) nehézsúlyú világbajnoki címmérkőzésén New Yorkban.

A pontozók közül kettő 116-111-re, a harmadik pedig 115-112-re látta jobbnak a 36 éves Toneyt, akinek ez volt a 69. sikere a profik között. Ezen kívül négy vereség és két döntetlen szerepel mérlegében. Az amerikai ökölvívó korábban középsúlyban, nagyközépsúlyban és cirkálósúlyban is eljutott a vb-címig.

A 33 esztendős Ruiz most szenvedte el hatodik vereségét a hivatásosok táborában (41 siker és egy döntetlen is áll neve mellett). Először 2001 márciusában szerezte meg a WBA koronáját, miután legyőzte Evander Holyfieldet. Két évvel később azonban elvesztette azt Roy Jones juniorral szemben, s ezzel boksztörténelmi esemény részesévé vált, hiszen ellenfele Bob Fitzsimmons után a második olyan öklözővé lépett elő, aki középsúlyban, félnehézsúlyban és nehézsúlyban is a csúcsra tudott jutni.

A koronáját 2003 decemberében Hasim Rahman ellen visszaszerző Ruiz kétszer védte meg eddig címét, azonban idén most lépett először szorítóba.

A Toney-Ruiz párharc mellett másik két címmérkőzést is láthatott a Madison Square Garden közönsége. A nicaraguai Luis Perez megőrizte a Nemzetközi Bokszföderáció (IBF) kisharmatsúlyú világbajnoki övét, miután a hatodik menetben kiütötte a kolumbiai Luis Bolanót.

A WBA nagypehelysúlyú csatájában trónfosztás történt: a panamai Vicente Mosquera egyhangú pontozással nyert a thaiföldi Yodsanan Nanthachai ellen.