Vágólapra másolva!
Noha tavaly októberben azt közölte, hogy egy évig még folytatja pályafutását, Mario Cipollini, a közelmúlt kerékpársportjának egyik meghatározó alakja most mégis úgy határozott, hogy visszavonul. Döntését jelenlegi klubja, a Liquigas hozta nyilvánosságra kedden, tizenegy nappal az idei Giro d'Italia rajtja előtt.

"Nehéz elhatározás volt, de a szurkolók meg fogják érteni" - fogalmazott a 38 éves kerekes, aki pénteken kívánja személyesen tájékoztatni a sajtót. "Szerettem volna ott lenni még egy Girón és viselni a rózsaszínű trikót, de egy olyan öregnek, mint amilyen én vagyok, aki sokat adott a kerékpársportnak és sokat is kapott attól, tudnia kell, melyik az a pillanat, amikor célszerű abbahagyni".

Már tavaly találgatások láttak napvilágot arról, hogy visszavonul, s amint azt maga is bevallotta, foglalkozott is a gondolattal.

"Azért folytatom, mert sikerült megfelelő csapatot találnom, s hiszek benne, hogy tudok még nyerni" - mondta 2004 októberében a 2002-es világbajnokság mezőnyversenyének aranyérmese, aki azonban utóbb belátta, hogy már nem tudja felvenni a versenyt a fiatalokkal.

A Giro d'Italián 42 szakaszgyőzelmével rekorder sprinter összesen 189 alkalommal aratott diadalt. Tizenkétszer például a Tour de France részversenyében bizonyult a leggyorsabbnak.