Vágólapra másolva!
A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége csütörtöki ülésén elfogadta Angyal Zoltán szövetségi kapitánynak a válogatási elvek módosítására vonatkozó javaslatát. Ennek értelmében a versenyzők egy távon nem indulhatnak két számban, e szabály alól csak ketten kivételek: a tavaly egyesben olimpiai bajnok Janics Natasa s az Athénban szintén aranyérmes páros másik tagja, Kovács Katalin.

A szelektálás eredetileg meghatározott menetének megváltoztatására azért volt szükség, mert a nemzetközi szövetség (ICF) márciusban úgy döntött, hogy az egyes távok döntőit egy blokkban és a korábbiaknál gyorsabban bonyolítják le: az 1000 m-es futamoké hét-, az 500 és 200 m-esek fináléi pedig ötpercenként rajtolnak, és csak ezt követően kerül sor az eredményhirdetésekre.

Angyal korábban úgy nyilatkozott, hogy "teljesen egyértelműen eldőlt, aki az Eb-n vagy a vb-n egyest megy, az az adott távon nem indul párosban, mivel egyszerűen kivitelezhetetlen". Most azonban azt javasolta, hogy Janiccsal és Kováccsal tavalyi eredményességük okán 500 m-en tegyenek kivételt, s ők ezen a távon mindkét számban próbálkozhassanak a csapatba kerüléssel.

A júniusi két válogatóversenyt már az új időrend szerint bonyolítják majd le, csakúgy, mint a július végi poznani Európa-bajnokságot. A Janicsra és Kovácsra vonatkozó külön szabály a kontinensviadalig érvényes, a szövetségi kapitány a tapasztalatok birtokában határoz majd arról, hogy erre vonatkozóan mi történjen az augusztus végi zágrábi világbajnokságon.