Vágólapra másolva!
Lance Armstrong, a Tour de France kerékpáros körverseny hatszoros amerikai győztese panaszt emelt egy austini bíróságon az ellene doppingvádakat megfogalmazó egyik korábbi segítőjével, Mike Andersonnal szemben.

Az egykori kísérő a minap eskü alatt vallotta ugyanezen a bíróságon, hogy a spanyolországi Gironában található európai rezidencián tavaly tiltott anyagokra, közelebbről anabolikus szteroidokra bukkant a 33 éves amerikai kerékpáros fürdőszobájában.

A jelenleg Discovery Channelként, előzőleg US Postal néven szereplő istállótól néhány hónapja menesztett vádló egyébként már perben áll az augusztusban visszavonuló Armstronggal, vitatja ugyanis elbocsátása jogosságát. Álláspontja szerint erre csak azért került sor, mert fizetésemelést kért, illetve követelte alkalmazójától korábbi ígéretének valóra váltását, azaz anyagi támogatást egy kerékpárüzlet beindításához. Korábbi megállapodásra hivatkozva mintegy félmillió dollárt várt Armstrongtól.

A kerékpáros szerint viszont az Anderson által kreált doppingtörténet "minden alapot nélkülöző hazugságtömeg, amelynek egyetlen célja a besározás, illetve a hamis adatokon alapuló szenzációkeltés", arról pedig szó sem volt, hogy a fizetésén túl bármikor is bármilyen anyagi támogatást nyújt alkalmazottjának. Armstrong ügyvédje úgy véli, a történet túlmegy azon, hogy bulvárlapokban üzengetve meg lehetne oldani, ezért fordultak bírósághoz.

Egy éve a csapat egy másik alkalmazottja gyanúsította meg a sztárt. Az istállónál korábban masszőrként tevékenykedő Emma O'Reilly a tavaly nyáron kizárólag Franciaországban megjelent Az LA-ügy: Lance Armstrong titkai című könyvben azt állítja: a versenyző 1998-ban doppingszerek szállításával bízta meg őt.

A kerekes január 10-én Angliában pert nyert a két szerző, Pierre Ballester és David Walsh, valamint a műből részleteket közlő brit The Sunday Times ellen, az illetékes londoni bíróság azonban még nem döntött a kártérítés mértékéről. A francia Annecy város ügyészsége ugyanakkor nem sokkal a határozat megszületése után arra kérte a rendőrséget, indítson nyomozást a hatszoros Tour de France-győztes amerikai kerékpáros, Lance Armstrong állítólagos doppingvétségei ügyében.