Vágólapra másolva!
Bár a Magyar Kajak-kenu Szövetség egy hete megválasztott új elnöksége csak április közepén ülésezik először és Angyal Zoltán akkor ismerteti hivatalosan az új válogatási elveket, a szövetségi kapitány fejében már kevés a kérdőjel.

A változtatásra egyébként azért van szükség, mert az ICF illetékes bizottsága a március 18-i ülésén elfogadta azt a magyar javaslatot, hogy a világversenyeken a döntőben az egyes távokon öt-, illetve hétpercenként indítják a futamokat megszakítás nélkül.

A döntés elsősorban Janics Natasát és Kovács Katalint hozta nehéz helyzetbe, állítja válaszút elé, mert ez egy távon belül gyakorlatilag kizárja a duplázás lehetőségét, igaz, Janics Natasa úgy nyilatkozott, hogy ő képes 15 percen beül az egyesben és a párosban is maximumot teljesíteni.

"Meg kell oldani a kialakult helyzetet, mert két értékes, olimpiai számról van szó. A többi versenyszámban nincs ilyen gondunk. Mindenképp beszélni, egyeztetni kívánok az edzőkkel, nagyon kíváncsi vagyok a véleményükre. Nagy változtatásokra nincs szükség, csak a válogatási irányvonalakat kell tisztázni. Például azt, hogy aki a válogatón egyesben nyert, majd elindul párosban - hiszen ettől nem tilthatjuk el -, az eredményét figyelembe vegyük-e a párosban.

A későbbiek során ugyanis ez erősen bekavarhat a válogatásba. Ilyen és ehhez hasonló gondokon kell gondolkodni és kialakítani egy közös álláspontot. A júniusi két válogatót biztos, hogy nem az új Eb-, vb-menetrend szerint rendezzük, mert képzeljük csak el, Kovács Katalin és Janics Natasa egyescsatája után 15 perccel egyiküknek sem volna esélyük arra, hogy a párosban bizonyítsanak. Elképzelésem szerint közel három óra pihenőt biztosítanánk az érintett futamok között.

Számomra teljesen egyértelműen eldőlt, hogy aki az Eb-n vagy a vb-n egyest megy, az az adott távon nem indul párosban. Ez tiszta, erről nincs is mit beszélni. Egyszerűen kivitelezhetetlen... Nemcsak arról van szó, hogy fizikailag bírja vagy sem, arról is, hogy pszichikailag képes-e rá, és milyen helyzetben van a másik, aki várja őt a hajóban. Képzeljük el, hogy amikor az egyes elrajtol, a párosok már fent vannak a rajtnál és készülnek az indulásra.

Aki szakember, az tudja, hogy ezt eredményesen lehetetlen megoldani, sőt még az is előfordulhat, hogy lekési a rajtot. Ha valamiért késik az egyes rajtja, a párosé attól még nem fog. Ezt egy szövetségi kapitány nem kockáztathatja meg. Bármilyen jó Natasa és Kati is, nincs olyan ember, aki 15 percen belül két annyira magas szintű teljesítményre képes, ami esetleg a győzelemre is feljogosítja" - magyarázta Angyal Zoltán szövetségi kapitány, aki szerint a magyar női kajak szakág van olyan erős, hogy kezelje, megoldja ezt a helyzetet.