Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) pénteken 15 órakor teszi közzé döntését az athéni olimpiai aranyérmétől a doppingszabályok megsértése miatt megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbert és kalapácsvető Annus Adrián ügyében.

Ez szerepel a lausanne-i székhelyű szervezet honlapján. A CAS februárban hallgatta meg a két nehézatlétát, majd jelezte, hogy várhatóan hat héten belül hoz döntést arról, jogos volt-e kizárásuk a tavalyi ötkarikás játékokról.

A Sportdöntőbíróság határozata kötelező érvényű a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra, a sportolókra s az érintett szövetségekre nézve egyaránt. Azonban a CAS csak a két versenyző fellebbezéséről dönt, esetleges további büntetésükről nem.

A Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ) elnöksége - mint fellebbviteli testület - az utólagos mintavétel megtagadása miatt kizárt Annust felmentette, Fazekast pedig egy évre tiltotta el.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) szabályai szerint ezt egyik esetben sem tehette volna meg, ezért az IAAF március 11-én a CAS-hoz fordult. A MASZ-nak 30 napja van, hogy elkerülje az egyébként rendkívül költségesnek is ígérkező pert.