Vágólapra másolva!
Monacóban, a 14. Amber-verseny kilencedik fordulójában Lékó Péter 1,5-0,5-re legyőzte Vaszilij Ivancsukot, és holtversenyben harmadik. Lékó a vak partiban is kedvezően állt, a vezércserével azonban kiengedte előnyét, örökös sakkal lett remi. Izgalmasan alakult a rapid összecsapásuk, a vezérvégjátékban Péternek szabadgyalogja keletkezett, királyával az örökös sakkok elől elmenekült, értékes győzelmével befogta az ukrán olimpiai bajnokot. Ismét 3 pont Viswanathan Anand előnye, Alekszandr Morozevics fél ponttal előzi meg Lékóékat. Az orosz házirangadót, Vlagyimir Kramnyik és Peter Szvidler csatáját a szekundáns nyerte meg, a világbajnok világossal ellenállás nélkül vesztett. A tizedik játéknapon Lékó a várakozáson felül szereplő spanyol Vallejo Pons ellen játszik.

A Monte-Carlo Grand Hotelben a hétfői szabadnap után újult erővel vetették magukat a küzdelembe a nagymesterek, és érdekes partikat játszottak. Lékó Péter értékes győzelemmel javított helyezésén, holtversenyben a harmadik helyen várja a hajrát, a befejező két fordulót. Vaszilij Ivancsuk a vak partiban a francia védelem egyik ritkább változatával próbálkozott. A bonyolult állásban gyorsan fogyott Péter ideje, és hiába volt állása kedvezőbb, nem talált jó tervet, a vezércserével megkönnyítette az ukrán olimpiai bajnok életét, aki gyalogáldozattal örökös sakkot kényszerített ki.

A rapid játszmában Lékó 1...e5-öt húzott, és a spanyol megnyitásban csatáztak. Élvezetes küzdelmet láttunk, biztatónak látszott nagymesterünk védett szabadgyalogja, amelynek erejét Ivancsuk lebecsülte. Már nagy kapkodásban játszották a vezérvégjátékot, amit Péter pontos játékkal megnyert, királya gyors léptekkel elmenekült a sakkok elől.

Az éllovas Viswanathan Anand vakon szépen túljátszotta Loek Van Welyt, de világossal korántsem érezte magát otthonosan az Anti-meráni változatban. Minőséget áldozott, de teljesen reménytelen volt állása. A holland nagymester kevés ideje miatt sorban hagyta ki a nyeréseket, majd elméleti döntetlen végjátékot még 62 lépést játszotta, mire a 119.-ben belátta, hogy remire rontotta a partit.

A harmadikról a második helyre lépett előre Alekszandr Morozevics. Világossal kiskombinációval gyorsan gyalogot nyert, előnyét gond nélkül érvényesítette. Sötéttel azonban meggyűlt a baja Alekszej Shirovval, és csak szerencsével tudta kiremizni tiszthátrányos állását. Peter Szvilder a brissagói világbajnoki döntőn Vlagyimir Kramnyik szekundánsa volt. Azóta egyszer már megmérkőztek egymással, Wijk aan Zee-ben Kramnyik győzött. Most sikerült a visszavágás, a világbajnok világossal igen gyengén játszotta a rapid partit.

Jevgenyij Barejev remek tisztáldozattal döntőnek látszó előnybe került, de elvesztette a kontrollt a pozíció fölött, Vallejo Pons védte a fenyegetéseket, és anyagi előnyével nyert. Másodszor remiztek, a spanyol sakkozó várakozáson felül szerepel. Nem bírt egymással Borisz Gelfand és Veszelin Topalov, a két remivel nem tudtak előrelépni.