Vágólapra másolva!
A dániai Aarhusban vasárnap reggel a férfi és a női csapatversennyel megkezdődik a 25. asztalitenisz Európa-bajnokság, s kedden a nőknél már az első aranyat is kiosztják. A magyar csapatban a kilencszeres Eb-aranyérmes Bátorfi Csilla 36 évesen utolsó Európa-bajnokságán indul.

A Koppenhágától mintegy 150 kilométerre található Aarhusba szombaton reggel utazik el válogatottunk, s a szövetség pillanatnyi anyagi helyzetét jól jellemzi, hogy a 3,3 millió forintos részvételi költséget kölcsönökből kell fedeznie, mivel a számláján az év eleje óta egyáltalán nincs pénz....

A múlt eredményeinek számbavétele szerencsére sokkal szebb képet mutat. Az Eb-k összesített éremtáblázatán ugyanis Magyarország az első, mégpedig 37 arany-, 28 ezüst- és 40 bronzéremmel.

Az aranylistát 2003-ban, a courmayeuri Eb-n eggyel gyarapítottuk, ahol vegyes párosban Tóth Krisztina az osztrák Werner Schlagerrel végzett az első helyen. Ugyanakkor az ezüst- és bronzgyűjteményünk is gazdagodott, miután a Bátorfi Csilla, Tóth Krisztina páros a második, míg a női csapat a harmadik helyen végzett. Tavaly nem rendeztek Eb-t.

Az idei elvárásokat nagyjából meg is határozzák az elmúlt évek eredményei. Női csapatunkat az Európa-bajnoki selejtezőcsoportban elért második hely következtében csak az 5-8. helyen emelték ki, ami annyit jelent, hogy már a legjobb négy közé jutásért összekerülhetünk a 2003-ban az Olaszország mögött ezüstérmes, Boros Tamara vezérelte horvát válogatottal.

Az így is aranyesélyes csapatunk összeállításában a két évvel ezelőtti Európa-bajnoksághoz képest nem lesz változás, jelenleg is a Bátorfi Csilla, Fazekas Mária, Molnár Zita, Póta Georgina, Tóth Krisztina összeállítású válogatott képviseli a magyar színeket a kontinensbajnokságon. Az Eb első aranyérmét éppen a női csapatversenyben osztják ki, mégpedig kedden este.

Női párosban az Európa-bajnok, olimpia negyedik helyezett Bátorfi, Tóth duó az elmúlt évekhez hasonlóan ismét esélyes a végső győzelemre, s jó előjel, hogy egy hónappal ezelőtt a katari Pro Tour versenyen legyőzte a kínaiak olimpiai és világbajnok párosát is.

Vegyes párosban Tóth Krisztina azzal az orosz Alekszej Szmirnovval indul, aki idén megnyerte a férfiak felnőtt Európa Top 12 bajnokságát. Párosuk, figyelembe véve Tóth Krisztina páros számokban elért eredményeit, feltétlenül éremesélyesnek számít. Tóth ezt megelőzően már kétszer nyert vegyes párosban: előszőr 1996-ban Szamszonovval az oldalán, ami akkor egyben Fehéroroszország első Eb-aranyérme volt, másodszor pedig 2003-ban az osztrák Schlagerrel, aki aztán egyéniben világbajnok lett.

Egyéniben rendkívül nehéz dobogóra jutni, s két éve egyetlen indulónknak sem sikerült még a legjobb nyolc közé jutás sem. Ugyanakkor bizakodásra adhatnak okot a 2004-es Pro Tour sorozatban elért eredmények. Például az ötszörös Európa-bajnok Tóthnak a dán Pro Tour-on aratott győzelme, amely versenyt éppen az Eb helyszínén rendezték, vagy Fazekas Mária lengyel Pro Tour-on szerzett ezüstérme.

S azt se feledjük, hogy Tóth Krisztina idén ezüstérmes volt az Európa Top 12 versenyen. Ő az 5., Póta Georgina a 11., Fazekas Mária a 16., míg Bátorfi Csilla a verseny 19. kiemeltje lesz. A kilencszeres Eb-aranyérmes Bátorfi Csilla 36 évesen utolsó Európa-bajnokságán indul, s idén még részt vesz a sanghaji világbajnokságon is, utána viszont már csak klubcsapatában, a német Langweidben áll asztalhoz.

Férfi csapatunktól a tisztes helytállás a cél, Pázsy Ferencék Európa-bajnoki selejtező helyezésük alapján a tulajdonképpeni második kategóriát jelentő Challenge divízióban a 17-32. helyért játszhatnak. Sajnos, a lebonyolításból adódóan a 17. helyen kiemelt csapatunk hiába nyerné meg valamennyi mérkőzését nem érhet el jobb helyezést kiemelési pozíciójánál, viszont a divízió 1-2. helyezettje a legmagasabb osztályban játszhatja a 2005/2007. évi Eb-selejtezőt.

Harczi Zsolt megfiatalított együttese szépen szerepelt az elmúlt Európa-bajnoki selejtező sorozatban. Győzelmet aratott többek között az Európa-bajnok fehérorosz válogatott ellen és a világbajnok Schlagerrel felálló osztrák válogatottal szemben is. A Fazekas Péter, Jakab János, Lindner Ádám, Pázsy Ferenc, Zwickl Dániel összeállításban utazó csapatunk Bulgária ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését. Az egyéni versenyszámok közül a Pázsy, Fazekas férfi páros okozhat kellemes meglepetést, mint ahogyan annak tekinthető néhány Pro Tour versenyen elért eredménye is.

A címvédők:
férfiak:
egyes: Vlagyimir Szamszonov (fehérorosz)
páros: Csen Vej-hszing (Chen Weixing, osztrák), Jevgenyij Cssetyinin (fehérorosz)
csapat: Fehéroroszország

nők:
egyes: Ottilia Badescu (román)
páros: Boros Tamara (horvát), Mihaela Steff (román)
csapat: Olaszország
vegyespáros: Werner Schlager (osztrák), Tóth Krisztina

Az Európa-bajnokságok örökranglistája (ha párosban és vegyes párosban két különböző nemzetiségű játékos szerzett érmet, akkor az fél-fél medálként került beszámításra):
1. Magyarország 102,5 érem
2. Svédország 85
3. Szovjetunió 68,5
4. Németország 63,5
5. Jugoszlávia 59,5
6. Csehszlovákia 57,5.