Vágólapra másolva!
Monacóban, az Amber-verseny hatodik fordulójában Lékó Péter és a bolgár Veszelin Topalov összecsapása 1-1-re végződött. Nagymesterünk a vak partit vesztette el, a kapkodásban nem használta ki ellenfele nagy hibáját, nyerhetett volna. A rapid játszmában világossal visszavágott, és négyes holtversenyben a második helyen áll. Viswanathan Anand és Alekszandr Morozevics meccse két remivel lett 1-1, az indiai exvilágbajnok előnye már 3 pont. Súlyos elnézéssel vesztett Peter Szvidler, győzelmével javított Vlagyimir Kramnyik. A hetedik játéknapon Lékó az orosz világbajnokkal mérkőzik meg, a vak partiban játszik világossal.

Monacóban a vak játszmákban ismét sokat hibáztak a nagymesterek. Peter Szvidler bástyát nézett el, Loek Van Wely huszárt tett ütésbe, Lékó Péter is nagy esélyt hagyott kihasználatlanul. Veszelin Topalov nagymesterünk taktikai elnézését kihasználva kiskombinációval gyalogot nyert.

Az anyagi előny azonban kissé könnyelművé tette a bolgár sakkozót, és Péter megnyerhette volna a partit. A kritikus f2 mezőre azonban balszerencséjére vezérével lépett, ha a bástyával hatolt volna be a világos állásba, akkor minőségnyeréssel zárta volna a bonyodalmakat.

A rapid partiban Péter visszavágott. A spanyol megnyitás Arhangelszki változatában villámgyorsan lehúzták az első 14 lépést, Topalov tért el a tavalyi tornán látott Kramnyik-Anand játszmától, amelyet szép stílusban megnyert az orosz világbajnok.

A világos királyszárnyi gyalogállásban kettős gyalogok keletkeztek, és ez erősen megnehezítette nagymesterünk feladatát. Hosszas manőverezés után végül akcióba indult a világos h gyalog, Topalov elvétette a helyes folytatást, és Péter egyenlített.

Remek francia csatát vívott Viswanathan Anand és Alekszandr Morozevics. Szemre is tetszetős küzdelmük végül örökös sakkal ért véget. Másodszor spanyol megnyitású partiban remiztek.

Javított helyezésén Vlagyimir Kramnyik, honfitársa, Jevgenyij Barejev nehezen birkózik meg a szokatlan feltételekkel, gyakran elveszti az állás feletti kontrollját. Kramnyik nem volt más teendője, mint az áldozatul kínált, vagy elnézett tiszteket begyűjtse. Közel állt az orosz világbajnok, hogy kettős győzelmet arasson, riválisai örömére azonban Barejev összeszedte gondolatait, és döntetlenre mentette a végjátékot.

Az orosz Peter Szvidler az első partiban elkövetett nagy elnézés után közel állt a második vereségéhez, de végül maratoni, 128 lépéses játszmában kiharcolta a pontosztozkodást. Szenzációs csatát hozott Van Wely és Shirov összecsapása a Botvinnik-változatban. A holland nagymester a kapkodásban örökös sakk helyett mattba sétált királyával. Két remivel végződött Vaszilij Ivancsuk és Borisz Gelfand meccse. Az ukrán olimpiai bajnok világossal igen békés húrokat pengetett, sötéttel kezdetben rosszabbul állt, majd a bástyavégjátékban nem tudta érvényesíteni gyalogelőnyét.