Vágólapra másolva!
A nemzetközi Sportdöntőbíróság ítéletére várva a Magyar Atlétikai Szövetség keresi annak a lehetőségét, hogy új eljárással okafogyottá váljon a nemzetközi szövetség (IAAF) fellebbezése az athéni olimpián a doppingszabályok megsértése miatt aranyérmétől megfosztott diszkoszvető Fazekas Róbert és a kalapácsvető Annus Adrián ügyében. Közben Mérei László szakmai igazgató kérte szerződésének felbontását.

A MASZ elnöksége tavaly november 24-én - mint fellebbviteli bizottság - Fazekas elsőfokú büntetését a felére, egyéves eltiltásra csökkentette, míg Annust felmentette. Az IAAF szerint azonban a nemzetközi szövetség szabályai szerint ezt nem tehette volna meg. Fazekas esetében a MASZ arra hivatkozik, hogy kormányrendelet alapján döntött így. Annus az IAAF szerint háromszor tagadta meg a doppingellenőrzést - így nem lehetett volna felmenteni -, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság adatai alapján ez csak kétszer történt meg.

Az IAAF március 11-én fordult a két ügyben a CAS-hoz, a MASZ-nak 30 napja van, hogy elkerülje az egyébként rendkívül költségesnek is ígérkező pert.

"Jelenleg keressük a lehetőséget egy rendkívüli elnökségi ülés összehívásával és újabb döntés meghozatalával, hogy okafogyottá váljon a fellebbezés. Reméljük, hamarosan megérkezik a CAS határozata Annus és Fazekas fellebbezésére, és ez is segít tisztázni a helyzetet" - mondta Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke.

A két nehézatlétát február elején hallgatta meg a CAS, amely akkor jelezte, hat héten belül hozhat ítéletet.

A szövetség szerdai elnökségi ülésén kérte szerződésének felbontását Mérei László szakmai igazgató, aki szándéka szerint már az olimpia után távozni akart posztjáról, ám a doppingbotrányok miatt ezt nem tette meg. Mérei 1990-től 1998-ig szövetségi kapitányként, majd főtitkárként dolgozott, 2001-től szakmai igazgatóként segítette a sportágat.

Rábold elmondta, az elnökség elfogadta Mérei kérését, aki június 30-ig marad a szövetségben. Utódjáról egyelőre nem döntöttek.

"Inkább a szervezeti felépítés átalakításában, struktúrákban és nem személyekben gondolkozom ezen a téren" - tette hozzá a MASZ-elnök.