Vágólapra másolva!
Izland állampolgárságot adott Bobby Fischer volt amerikai sakkvilágbajnoknak, akit tavaly nyár óta Japánban tartanak őrizetben, és az a veszély fenyegeti, hogy kiadják az Egyesült Államoknak. A The New York Times keddi számának beszámolója szerint az izlandi állampolgársággal a japán hatóságok szabadon bocsáthatják Fischert. A lap úgy tudja, hogy izlandi küldöttség utazik érte Tokióba. Fischer ellen az Egyesült Államokban bírósági eljárás van folyamatban, mivel 1992-ben megsértette az akkori Jugoszlávia ellen elrendelt gazdasági szankciókat azzal, hogy 3,3 millió dollárt fogadott el egy sakkmérkőzésért. 

Az izlandi parlament hétfőn hagyta jóvá az állampolgárságot megítélő törvényt. Az izlandiak szerint Fischer ezt az 1972-ben Reykjavíkban aratott világraszóló győzelmével érdemelte ki, amikor letaszította a trónról a szovjet Borisz Szpasszkijt. Párharcukban a hidegháborús szembenállásnak a jelképes összecsapását látták, amelyben a Nyugat, a demokrácia felülkerekedett a Keleten, a kommunizmuson.

"Fischer a mai izlandi saga, a legújabb kori izlandi történelem része" - idézte a lap Einar Einarssont, a sakkozó kiszabadítása érdekében alakult bizottság elnökét. Hozzátette: a sportoló izlandi sakkozók új generációjának adott ösztönzést reykjavíki diadalával. Fischer személyében több mint száz év elteltével lett ismét amerikai a sakkvilágbajnok. Néhány év múlva azonban elvesztette címét, mivel nem volt hajlandó megvédeni azt a szovjet Anatolij Karpovval szemben.

Fischer az 1992-ben, a Szpasszkij elleni jugoszláviai visszavágóval került ismét reflektorfénybe. Megint legyőzte régi ellenfelét, de a 3,3 millió dolláros díjat elfogadva megsértette a Slobodan Milosevic elnök nevével fémjelzett kormányzat ellen bevezetett amerikai és ENSZ-szankciókat. Az Egyesült Államok eljárást indított ellene, és ha bűnösnek találják, akár 10 évi börtönre is ítélhetik. A hatóságok az adótörvények megsértése címén is vádat emelhetnek ellene.

A 62 éves Bobby Fischer a jugoszláviai mérkőzés óta nem tért vissza az Egyesült Államokba. Egy ideig Budapesten is élt, de a Fülöp-szigeteken és Svájcban is felbukkant, és időnként a sajtónak nyilatkozva heves kirohanásokat intézett hazája ellen. A mizantróp hírébe került sakkozó vándorlásainak legutóbbi fejezete tavaly júliusban kezdődött, amikor érvénytelen útlevéllel megpróbált felszállni egy Manilába induló utasszállító fedélzetére, és a japán hatóságok őrizetbe vették. Fischer az amerikai kiadatási kérelmet politikai indíttatásúnak nevezte, s bejelentette, hogy lemond amerikai állampolgárságáról, és német állampolgár akar lenni. Ezt követően engedélyt kért a hatóságoktól, hogy feleségül vehesse a japán sakkszövetség elnökének a lányát. Izland már korábban tartózkodási engedélyt adott Fischernek, ami azonban nem volt elegendő a japán hatóságok számára.

Washingtonban a külügyminisztérium nem kommentálta az izlandi parlament döntését, egy szóvivő azonban megjegyezte, hogy az amerikai állampolgárságról való lemondás nem mentesít a büntetőeljárás alól az Egyesült Államokban.