Vágólapra másolva!
Kevesebb, mint száz nap múlva, június 28-án kezdődik az év egyik kiemelkedő hazai sporteseménye, a zalaegerszegi vívó Európa-bajnokság, amely iránt az előzetes nevezések alapján nagy az érdeklődés.

A rendezési jogot 2003. június 29-én, az európai szövetség bourges-i kontinensviadallal egy időben tartott kongresszusán nyerte el a zalai megyeszékhely. Tóth Ferenc, a helyi vívóklub vezetőedzője, a szervezőbizottság elnökhelyettese akkor azt mondta, a döntésben nagy valószínűséggel szerepet játszott, hogy a 2002-ben náluk lebonyolított férfitőr-Világkupa a nemzetközi szövetség (FIE) értékelése szerint az év versenye lett, illetve, hogy abban az évben is remek visszhangja volt a zalaegerszegi eseménynek.

Kamuti Jenő, az európai szövetség elnöke arról számolt be, hogy előzőleg Torino és Ankara is jelezte rendezési szándékát, végül azonban - a várható eredmény tudatában - mindketten visszaléptek.

Zalaegerszegen két egymás melletti létesítményben, vagyis gyakorlatilag egy helyszínen bonyolítják majd le hat nap alatt a viadalokat, a selejtezőkre ugyanis a tavaly átadott jégcsarnokban, a negyed-, illetve elődöntős összecsapásokra, valamint a bronzmérkőzésekre és a döntőkre pedig a városi sportcsarnokban kerül majd sor.

Előbbiben körülbelül ezren, utóbbiban pedig mintegy 1600-an kísérhetik figyelemmel az eseményeket a helyszínen. Maga a nagycsarnok is két részben funkcionál majd, a végső küzdelmeket ugyanis egyetlen leválasztott páston bonyolítják le.

A helyiek közismert sportszeretete alapján várhatóan szép számú szurkoló előtt zajlanak majd a csatározások. A szervezők a küldöttségek, a sajtómunkások, illetve a vendégek elszállásolását a város és a környék hoteljeiben, panzióiban igyekeznek megoldani.

Ami a szakmai oldalt illeti, a magyar csapat - Szabó Bence szövetségi kapitány előterjesztése, illetve elnökségi döntés alapján - a lehető legerősebb összeállításban fog szerepelni, de várhatóan külföldről is erős válogatottak érkeznek, a világbajnokságra ugyanis jóval később, októberben kerül sor, vagyis a két esemény "nem üti egymást".

Az Eb felvezetéseként, június 27-én tartják az európai szövetség választó közgyűlését, amelyen ismét harcba száll az elnöki posztért Kamuti Jenő, aki immár több mint nyolc éve áll a szervezet élén. A további jelölteket illetően egyelőre a nemzetközi szövetség (FIE) legutóbbi tisztújításán a francia René Roch ellenében alulmaradt orosz pénzember, Aliser Uszmanov indulása valószínűsíthető. A jelentkezési határidő április 27-e.

Kamuti elmondta, jelenleg az okoz gondot, hogy miközben egy-egy pofon - például az európaiak háttérbe szorulását hozó decemberi FIE-kongresszus - után a kontinens hagyományosan erős vívónemzetei az egységes fellépést sürgetik, máskor - érdekeik védelmében - akár egymással szemben is képesek cselekedni. Kamuti szerint elsősorban ezen kellene változtatni, továbbá célszerű lenne megreformálni az európai versenyrendszert.