Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) kész arra, hogy a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS) fellebbezzen a görög illetékesek által a doppingvétség vádja alól múlt héten felmentett két atléta, Kosztasz Kenterisz és Ekaterini Tanu ügyében.

A görög sportági szövetség felkérésére létrejött bizottság pénteken ismertette azon álláspontját, hogy a két sprinter nem vonható felelősségre. Az öttagú független testület felállítását a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) kérte, miután decemberben felfüggesztette az atléták versenyzési jogát, mert bizonyítottnak látta, hogy Kenterisz és Tanu tavaly három doppingellenőrzésen - az olimpia előtt, valamint Chicagóban és Tel-Avivban - szándékosan mulasztotta el a vizsgálatot.

"A vád, mely szerint a sprinterek magyarázat nélkül megtagadták a doppingvizsgálat elvégzését, nem bizonyítható. Egyiküket sem értesítették, hogy meg kell jelenniük" - indokolta a pénteki határozatot Kosztasz Panagopulosz, a testület vezetője az athéni esetre utalva. Kenteriszt a chicagói és tel-avivi történettel kapcsolatban is ártatlannak találták, míg a bizottság szerint Tanu Chicagóban vétett a doppingszabályok ellen.

Az IAAF már pénteken jelezte: meglepte a határozat. A nemzetközi szövetség honlapjára felkerült közlemény szerint a szervezet "fenntartja magának a jogot, hogy esetleg a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordul", amennyiben nem győzik meg a görög illetékesek indokai. Az IAAF az eljárás angol nyelvű dokumentációjára vár, s a részletek ismeretében dönt a továbbiakról.

"Amennyiben a nemzetközi szövetség a Sportdöntőbírósághoz fordul, mi támogatjuk" - jelentette ki Párizsban Richard Pound, a WADA elnöke a francia képviselőház sportfegyelmi eljárásokról, illetve a doppingellenes küzdelemről szervezett tanácskozásán. "Ha az IAAF nem fellebbez, magunk lépünk az ügyben" - tette még hozzá a kanadai sportdiplomata.

A 2000-es olimpián 200 m-en aranyérmes Kenteriszt és a 100 m-en ezüstérmes Tanut az athéni játékok megnyitója előtti napon, az olimpiai faluban szerették volna ellenőrizni, ám ők nem jelentek meg a doppingvizsgálaton. A NOB először az eset másnapján várt magyarázatot a sprinterektől, akik azonban a meghallgatás előtt rejtélyes motorbalesetet szenvedtek, ezért sem akkor, sem a módosított időpontban, három nappal később nem jelentek meg a tárgyaláson. A két atléta végül az ötnapos csúszást követő NOB-meghallgatás után bejelentette, hogy nem indul a játékokon.

A görög ügyészség november közepén vád alá helyezte a doppingvizsgálat szándékos elmulasztásáért a két futót. Dimitrisz Papangelopulosz főügyész akkor kijelentette, három hónapos nyomozás végén jutottak arra az álláspontra, hogy az atléták tudatosan nem vettek részt a vizsgálaton, valamint másnapi motorbalesetüket megrendezték, s ezzel szándékosan megtévesztették a hatóságokat.

A legutóbbi döntés viszont arról tanúskodik, hogy a görög illetékesek szerint csak Hrisztosz Cekosz, az atléták edzője követett el hibát, amikor nem tájékoztatta a versenyzőket.