Vágólapra másolva!
Mezőfi Miklóst választották a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnökévé a szombati tisztújító közgyűlésen. A sportág legmagasabb fórumán legerősebb riválisánál kettővel több szavazat megszerzésével lett a válogatott korábbi keretorvosa az MSSZ új első embere.

Elődje Dolovai Tamás a következő olimpiáig terjedő újabb periódusra nem jelöltette magát. A leköszönő elnök az általa az elmúlt négy évben vezetett testület beszámolóját kiegészítve az athéni olimpia három magyar súlyemelőt érintő doppingeseteinek fejleményeiről szólva téves információnak nevezte azt, hogy késve adták volna be a fellebbezést Gyurkovics Ferenc és Kovács Zoltán ügyében a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz (CAS).

A CAS végül is erre hivatkozva állt el attól, hogy tárgyaljon a NOB hivatalos verdiktje szerint a görög fővárosban negatív után pozitív tesztet szolgáltató és emiatt ezüstérmétől megfosztott Gyurkovics, illetve az Athénban sérülését követően vizeletmintát nem adó, a játékokról ezért szintén kizárt Kovács jogorvoslati kéréséről.

Dolovai emellett felpanaszolta, hogy Gyurkovics mind a mai napig nem kapott semmiféle írásos dokumentumot eltiltásáról. A távozó elnök egyszersmind azt is furcsállta, hogy a kölni laboratórium a kezdeti rábólintás után később visszatáncolt, és elutasította, hogy az olimpiáról a nyitónapon pozitív doppingminta miatt kiebrudalt Kecskés Zoltán úgynevezett C mintáját - az olimpián produkált tesztanyag maradékát megvizsgálja.

Dolovai bejelentette, hogy ezek után a sportolók polgári peres úton próbálnak érvényt szerezni igazuknak, de úgy fogalmazott, hogy "ez valószínűleg sok időt fog igénybe venni". Miután a közgyűlés öt tartózkodás mellett elfogadta az elnöki beszámolót, következett az új elnök megválasztása, ami két voksolási körben sikerült a küldötteknek.

Először kiesett a korábbi alelnök, civilben jogász Dobos Béla, majd az állva maradt két pályázó közül - az athéni olimpia előtt és alatt a csapatorvosi teendőket ellátó, Athén után tisztéről lemondó - Mezőfi Miklós 24 voksot kapva nyert a 22 támogatót maga mögé állító volt válogatott súlyemelő Molnár Gábor előtt.

Az 54 éves Mezőfinek az az álláspontja, hogy mielőbb normalizálni kell a Magyar és az Aján Tamás irányította Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) viszonyát, amely az előző MSSZ-vezetés egy részének és az IWF magyar elnökének konfliktusa miatt romlott meg, miután Dolovaiék az Athénban pórul járt magyar súlyemelők kellő érdekvédelmének hiányát rótták fel Ajánnak. Az új MSSZ-elnök hasonlóképpen a helyzet rendezését szorgalmazza a honi sportági szövetség és a Magyar Olimpiai Bizottság között.

"A súlyemelő-szövetségnek az állami pénzek mellett szponzorokra is égető szüksége van, s a támogatók jönni is fognak, ha a novemberi világbajnokságot tisztán és eredményesen megússzuk" - fogalmazott, egyszersmind tragikusnak nevezve a jelenlegi szituációt, amelyben az erős emberek sportja idehaza van.

Ami a doppingolásban elmarasztalt három athéni magyart illeti, Mezőfi Miklós doktor kijelentette: - "Valami fatális tévedésről van-lehet itt szó, mert eleve képtelenség, hogy - amint azt az athéni labor részéről vélelmezték - oxandrolon lett volna Gyurkovics és Kecskés vizeletében.

Mivel a versenyzők profik, nem követhettek el ekkora oktalanságot, hogy ehhez a teljesítményfokozásra alkalmatlan szerhez folyamodtak volna! A NOB, a WADA doppingügyekben a bűnösség elvét hiszi, s azért voltunk mi bűnösök, mert nem sikerült ártatlanságunkat bizonyítani."