Vágólapra másolva!
Moszkvában megkezdődött a műkorcsolya- és jégtánc-világbajnokság, s a férfiak selejtezőjéből Tóth Zoltán az utolsó helyen, tizenötödikként jutott tovább a csoportjából. A keddi rövid programban érdekelt harminc versenyző közül neki van a legalacsonyabb pontszáma, így csak hatalmas bravúrral és a vetélytársak rontásával léphet tovább a legjobb huszonnégy közé, akik olimpiai kvótát szereznek.

A moszkvai Luzsnyiki Sportpalotában a vb-t hétfő reggel a negyvenöt indulót felvonultató férfi verseny B selejtezőcsoportja nyitotta, s egy súlyos sérülés: a kétszeres vb-bronzérmes japán Honda az egyik ugrásából olyan szerencsétlenül esett el, hogy kificamodott a bal bokája, s a saját lábán nem is tudta elhagyni a jeget. A csoportban a tavalyi vb-n és az idei Eb-n egyaránt negyedik helyezett, s két négyfordulatos ugrást bemutató svájci Lambiel kapta a legmagasabb pontszámot, 152,00-t, ami annak ismeretében figyelemre méltó igazán, hogy eddig 136,01 volt a rekordja. (Az új pontozási rendszer, vagyis az elemek egyenkénti értékelésének bevezetése óta a programok reálisan összevethetők.)

Lambiel mögött a vb- és Eb-ezüstérmes francia Joubert alaposan lemaradva zárt 132,00-vel, aki a vb első jégre lépője volt. Joubert-nek helyi idő szerint 10, közép-európai idő szerint 8 órakor kellett korcsolyáznia, ami nem esett számára jól, mert a vasárnap esti megnyitó után csak nehezen keveredett vissza a szállodájába. A megnyitón ugyanis jelen volt Putyin orosz államfő is, s a távozásakor a biztonsági előírások alkalmazása némi közlekedési káosszal is járt a Luzsnyiki Sportpalota környékén.

A délutáni A csoportban a háromszoros világbajnok, orosz Pljuscsenko volt a legjobb, de hatalmas meglepetésre elmaradt Lambiel pontszámától. Igaz, az orosz klasszis lágyéksérvvel bajlódik, a négyfordulatos ugrást meg sem próbálta, s az összevetésben csak hajszállal szorult a svájci versenyző mögé: 151,90-et kapott. (Pljuscsenkónak 167,40 a rekordja, s ez a "világcsúcs" is, amit a tavalyi Grand Prix-döntőben ért el.) Ebben a csoportban lépett jégre Tóth Zoltán is, és 93,40 ponttal az utolsóként még továbbjutást érő tizenötödik helyen zárt. A másik csoportban a kieső tizenhatodiknak több pontja volt, így Tóth mindenképpen szerencsésnek mondhatja magát, ám a keddi rövid programot mégis nehéz helyzetben várja. A harminc versenyben maradt korcsolyázó közül ugyanis neki van a legalacsonyabb pontszáma - a kűrre most kapott pontokat megszorozták 0,25-tel, s ez kerül be az összesített eredménybe -, és olimpiai kvótát csak az első huszonnégy kap. A rövid program után felálló sorrend után a kűrt másodjára csütörtökön már csak ez a huszonnégy versenyző mutathatja be.

A párosok mezőnyében húsz induló van, s a rövid program után a címvédő orosz Totmjanyina, Marinyin kettős vezet. A második helyen meglepetésre az öt évvel ezelőtti világbajnok, ugyancsak orosz Petrova, Tyihonov duó áll, megelőzve a kétszeres vb-aranyérmes kínai Sen Hszüe, Csao Hung-po egységet.

Eredmények
Férfiak, selejtező, A csoport: 1. Pljuscsenko (orosz) 37,98; 2. Lindemann (német) 32,50; 3. Weir (amerikai) 32,20; ...15. Tóth Zoltán 23,35
B csoport: 1. Lambiel (svájci) 38,00; 2. Joubert (francia) 33,00; 3. Lysacek (amerikai) 32,13

Párosok, rövid program: 1. Totmjanyina, Marinyin (orosz) 70,12; 2. Petrova, Tyihonov (orosz) 66,94; 3. Sen Hszüe, Csao Hung-po (kínai) 66,00

Fábik Tibor