Vágólapra másolva!
Garri Kaszparov, a sakkozás 13. világbajnoka, a világranglistát húsz éve vezető orosz sakkfenomén a linaresi szuperverseny győzteseként tartott sajtótájékoztatón bejelentette, hogy visszavonul a profi sakkozástól. Kaszparov március 10-én kétszer is sokkolta a sakkvilágot, Veszelin Topalov elleni fatális elnézésével, ami vereségéhez vezetett, majd a váratlannak tűnő, de már januárban véglegessé vált döntésével.

"A sajtótájékoztató előtt szeretnék egy rövid nyilatkozatot tenni. Ez sokak számára meglepetés lesz. Már a verseny előtt véglegesen elhatároztam, hogy Linares 2005 lesz az utolsó profi versenyem, így ma este profi pályafutásom utolsó játszmáját játszottam. Azt reméltem, hogy ez jobbra sikeredik, de az utolsó két parti nagyon nehéz volt számomra, óriási nyomás alatt játszottam, mert tudtam, hogy ez pályafutásom - amire joggal lehetek büszke - végét jelenti" - jelentette be Kaszparov.

Mindig nagy célok elérésére törekedett, oly sokszor bizonyította, hogy mindenkinél jobb sakkozó. Nem akart rossz emlékeket hagyni maga mögött, ezért nem hat hónapja vonult vissza. (Kaszparov pályafutása során novemberben nyert először nyert orosz bajnokságot). Az utolsó két év eseményei érlelték meg benne az elhatározást. Úgy érezte, sokan örültek annak, hogy nem kapta meg a lehetőséget a világbajnoki cím visszahódítására. A Dubajban tervezett világbajnoki döntő elhalasztása volt a döntő érv. Nem kapott támogatást, a sakkvilágban óriási káosz uralkodik. Linaresi versenyét nem akarta és nem tudta lemondani, hiszen tizennegyedszer játszott a tornán. A Michael Adams elleni győzelmével úgy érezte, hogy számára a verseny befejeződött. A Viswanathan Ananddal szembeni gyors döntetlennel bebiztosította, hogy nyolcadszor is megnyeri a versenyt.

Forrás: EPA

Kattintson a képgalériáért!

Kaszparov az 1985-ös, Anatolij Karpov elleni világbajnoki döntőjének 20. és az 1987-es párbaj 24. játszmáját tartja pályafutásának legjobb partijainak. Joggal büszkélkedhet az 1999-es Wijk aan Zee-i tornán Veszelin Topalov elleni nyerésével, amelyet a múlt század legjobb partijának választottak. (A bolgár nagymester királyát c8-ról áldozatok sorával d1-ig üldözte.) Az április 13-án 42. születésnapját ünneplő Kaszparov a linaresi tornákon összesen 168 partit játszott, ebből hatvanhatot győzelemmel fejezett be, hetet vesztett el. Az ötszörös szovjet és négyszeres orosz olimpiai bajnok csapat tagja most irodalmi munkásságának szentelhet jóval több időt, nagy tervei vannak, Az Én elődeim sorozatban már négy kötet napvilágot látott, és tizenöt nyelvre fordították le. Kaszparov politikai ambíciói is nagyok, mindenkit támogat, aki Vlagyimir Putyin diktátori hatalma ellen harcol.

Kaszparov sajtótájékoztatóján természetesen ott volt édesanyja, Klara asszony, aki könnyekkel a szemében mondta: "Harminc éve járjuk a versenyeket, és ez volt az utolsó."

Verőci Zsuzsa