Vágólapra másolva!
A francia Etienne Bacrot és a moldáviai Viorel Bologan holtversenyes elsőségével fejeződött be az orosz olajvárosban, Pojkovszkiban megrendezett Karpov-verseny. A tornán újoncként szereplő, a világranglistán tizedik Bacrot a 18-as kategóriájú verseny nyolcadik fordulójában győzte le az addig vezető Bologant. A franciák legjobbja veretlen maradt, jobb Berger Sonneborn értékeléssel tornagyőztes lett.

Hatodszor rendezték meg a Karpov nevével fémjelzett versenyt, amely 18-as kategóriájú volt, 2681-es Élő-átlagú, s ezzel az esztendő egyik legjelentősebb viadala. A linaresi szuperverseny árnyékában maradt tornán sok érdekes játszmát vívtak a nagymesterek. Kiemelkedő volt az ötödik fordulóban Alekszej Drejev bástyaáldozatos győzelme. Egyáltalán nem könnyen született meg Viorel Bologan győzelme a kazahsztáni Darmen Szadvakaszov ellen. A hatodik körben az orosz Alekszandr Griscsuk addig kockáztatott Bologan ellen, míg kis híján elvesztette a partit.

A hajrában erősített a franciák legjobbja, Etienne Bacrot. A világranglistán már tizedik 23 éves nagymester először játszott Pojkovszkiban, játékával bizonyította, hogy az "oroszlánbarlangban" is lehet jól játszani. A jól kidolgozott, látványos megoldásokat kerülő megnyitási repertoárja mellett nem véletlen, hogy veretlen tudott maradni a neves riválisokat felvonultató mezőnyben. A nyolcadik játéknapon okos taktikával kényszerítette feladásra a végig vezető Bologant, és a záró napon már nem változott a sorrend. Bacrot sikerét erősíti, hogy Gricsukot is legyőzte, Drejev honfitársától kapott ki. Peter Szvidler is veretlen maradt, de játékából hiányzott az átütő erő, nyolc játszmája is remi lett. Az örmények veteránja, Rafael Vaganjan nyeretlen maradt, Szadvakaszov hatszor is kikapott. A tornán játszott 45 partiból 17 dőlt el, világossal 13 partit nyertek.