Vágólapra másolva!
A 120 kg-ban Deák Bárdos Mihály, a 96 kg-ban pedig Virág Lajos győzött, míg a 84 kg-ban Bárdosi Sándor második lett a szombathelyi kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíjon.

Vasárnap hazai sikerekkel is folytatódott a Szombathelyen zajló kötöttfogású birkózó Magyar Nagydíj: a második napra maradt három súlycsoport mindegyikében jutott magyar versenyző a döntőbe. A 120 kg-ban az Európa-bajnok és többszörös világbajnoki ezüstérmes Deák-Bárdos Mihály remekelt. A Vasas versenyzője nagyon meggyőzően versenyzett délelőtt, mindhárom találkozóját biztosan nyerte: a török Bakirt, a vb-negyedik litván Mizgaitist, majd a fehérorosz Arcsjukint is 2-0-ra verte, s döntőbe jutott. A fináléban az ukrán Sztrizsak várt rá, aki az elődöntőben a 2002-es vb-győztes, a nyolc között Branda Gyulát búcsúztató amerikai Byerst győzte le.

A finálé első menetében nem született pont, így a kapaszkodás döntött, amiben ugyan az ukrán volt a kedvezményezett, ám a magyar klasszis gyönyörűen dolgozott, s ő vitte földre ellenfelét. A második két percben már nem bízta a kapaszkodásra a döntést a Vasas birkózója, hanem alig több mint egy perc után a szőnyegen kívülre tette Sztrizsakot, s ezzel a ponttal eldöntötte a mérkőzés sorsát. "Kicsit fárasztó volt a nap, mert reggel alig másfél óra alatt kellett lebirkózni három meccset, ám a döntő előtt tudtam pihenni, ráadásul jól ismertem az ukrán fiút, így sikerült győznöm" - mondta az aranymérkőzés után Deák Bárdos.

A 96 kg-osok között Virág Lajos jutott döntőbe, miután a nyolc között az ukrán Timcsenkót tussal, míg azt követően a török Gettinyüreket 2-0-s menetaránnyal múlta felül könnyedén. (Itt Kaló Béla már első mérkőzésén kikapott az orosz Jaroszevjevtől.)

Fotó: Fábián Évi

Deák Bárdos Mihály megnyerte a Magyar Nagydíjat

Virág az aranyéremért a litván Ezerskisszel küzdött, s a nyitómenet itt is pont nélkül ért véget, azonban ezúttal a magyar kapta a kedvezményt, s ő ezt nagyszerűen kihasználta. A folytatásban nagyobb iramra kapcsolt Ezerskis, pontot azonban nem tudott csinálni, ami láthatóan felbosszantotta. Többször is durvaságra ragadtatta magát, s ezt a bírók pontokkal büntették, így Virág megnyerte a találkozót. "Szerencsés sorsolásom volt, hiszen fokozatosan nehezedtek az ellenfelek, így be tudtam melegedni. A döntőben a litván kicsit elvesztette a fejét, s ez is nekem kedvezett, de összességében minden jól ment" - nyilatkozta Virág.

A 84 kg-ban a 2000-ben olimpiai ezüstérmes Bárdosi Sándor és az 1997-ben vb-ezüstérmes Berzicza Tamás is szőnyegre lépett, ám csak előbbi szerepelt jól. Bárdosi a 16 között a szlovén Slavkót, a nyolc között pedig a szerb-montenegrói Mijatovot győzte le könnyedén, a fináléba jutásért pedig a francia Noumonvit múlta felül. Berzicza a tunéziai Baeh Hamba ellen nyert, ám a dán Esbensennel már nem bírt, így kiesett.

Bárdosi a zárómérkőzésen nagyon aktív volt a török Avuuca ellen, s ez az első két percben kamatozott is, hiszen egy ponttal megnyerte ezt a szakaszt, ám a második menet végén ellenfele egy rohamot kitűnően védett ki, s majdnem tussolta Sydney olimpiai ezüstérmesét. A mindent eldöntő periódust, és egyben a találkozót Bárdosi egy kilépése döntötte el a török birkózó javára.

A Magyar Nagydíjat két arany-, két ezüst-, és egy bronzéremmel zárta a magyar gárda, amely így megnyerte a csapatversenyt.