Vágólapra másolva!
Aján Tamást újabb négy évre megerősítette elnöki tisztében a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) pénteki isztambuli választókongresszusa. Így továbbra is ő a legmagasabb rangban lévő magyar sportdiplomata, aki elnökként áll egy világszövetség élén.

A 66 éves, 2000 óta NOB-tag Ajánnak - akinek nem volt ellenjelöltje - a frissiben felvett Ománnal együtt immár 173 államot tömörítő világszövetségből 112 tagország küldöttei közfelkiáltással szavaztak bizalmat. Tették ezt annak ellenére, hogy a Magyar Súlyemelő Szövetség (MSSZ) elnöksége még ősszel 8:4 arányú titkos szavazással úgy döntött, nem támogatja Aján újjáválasztását az IWF élére, mivel megítélése szerint nem tett meg mindent az athéni olimpián pórul járt, doppingvétségben elmarasztalt három magyar súlyemelő védelmében.

A pénteki voksolás előtt a nemzetközi szövetség május elsejei hatállyal módosította alapszabályát, az egyik legfontosabb változás - nyilvánvaló összefüggésben az Aján kontra MSSZ üggyel is - úgy rendelkezik, hogy ezentúl az IWF elnökségének, illetve bármely bizottságának az a tagja, aki legalább 12 éve dolgozik a testületben, saját jogon is jelöltetheti magát bármely pozícióba, s megválasztásához nemzeti szövetsége részéről húsz százaléknyi támogatottság is elegendő.

A delegátusok megszavazták, hogy a jövőben a versenyeken - első ízben a májusi junior világbajnokságon - már nem az úgynevezett 2.5 kilós szabályt alkalmazzák. Vagyis ezentúl minimálisan akár 1 kilóval is emeltethető a súly, nem kötelező a két és fél kilogrammos ugrás. A világcsúcsokból ennek megfelelően "lefaragják" a fél kilókat, tehát ezután csak egész számú rekordokat tartanak majd nyilván, a "felek" eltűnnek. Példának okáért az iráni Rezazadeh lökésben felállított abszolút csúcsa 263 kg-ra "karcsúsodik".

Az isztambuli kongresszuson három magyarról is szavaztak a delegátusok: Nagy Róbert, az egykori Eb-ezüstérmes emelőből lett kiváló számítógépes szakember folytathatja munkáját a technikai bizottságban, ugyanakkor az orvosi bizottságban 1996 óta tevékenykedő dr. László Imre távollétében nem kapott kellő támogatást, miként a kongresszusról szintén hiányzó jelölt-újonc, dr. Mezőfi Miklós sem jutott annyi vokshoz, hogy bekerüljön a tudományos bizottságba.

Az elnökválasztási ceremóniát követően Aján Tamás így nyilatkozott: "A világ mellém állt, s rendkívüli módon meghatott, hogy a nemzetközi szövetség 112 országból jelenlevő küldöttségei nyíltan, a titkos szavazástól eltekintve voksoltak rám. Az IWF elnöksége, s most nem akarok a jelenlegi vezetésű magyar szövetség velem kapcsolatos megnyilatkozásaival foglalkozni, február eleji budapesti ülésén már ugyancsak letette a voksát mellettem, s Jacques Rogge NOB-elnök itt, Isztambulban is feltétlen bizalmáról biztosított. Mondanom sem kell, mekkora elégtétel mindez számomra."