Vágólapra másolva!
Két pontszerző hely megszerzésének reményében utazott el a hét versenyzőt számláló magyar csapat a pénteken kezdődő madridi fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságra, de az sem elképzelhetetlen, hogy folytatódik az 1998-ban kezdődött sorozat. Valencia óta ugyanis a magyarok minden tető alatti Eb-n gyűjtöttek érmet.

A dobogóért a hétpróbázó Zsivoczky Attila küzdhet, akivel szemben az első hatba kerülés a reális elvárás. Az olimpiai hatodik, világbajnoki negyedik versenyző a legutóbbi fedett Eb-n, Bécsben ötödik volt. Bár a rajtlistán csak a 13., mégis a rutinos és kiegyensúlyozott teljesítményre képes távolugró Vaszi Tünde lehet a másik pontszerző.

A nevezési rangsorban a legelőkelőbb helyen (5.) Szeglet Zsolt áll, az Egyesült Államokban tanuló 400-as futó már hétfő óta a helyszínen készül. Az ügyességi számokban a 12-es helyett azonnal a nyolcas döntőbe kerülnek az atléták, így különösen fontos a jól sikerült első kísérlet. A rúdugró Molnár Krisztina idei 4,40-es eredményével a 8-10. helyen áll, azaz ő is finalista lehet. Hasonló a helyzet a hármasugró Tölgyesi Péterrel (11.). Papp Krisztina 3000 méteren szintén nem esélytelen a jó helyezésre. A 60 méteren rajhoz álló Farkas Attila számára a tisztes helytállás a cél.

Mérei László szakmai igazgató szerint a 43 ország 583 atlétája alkotta mezőnyben minden számról elmondható, hogy egy-két sztár mellett sok a feltörekvő tehetség, ez általában jellemző a fedett pályás világversenyekre. A magyar szövetség az indulási szinteket úgy állapította meg, hogy ha a versenyzők azokat az Eb-n is teljesítik, döntős vagy döntő közeli eredményt érhetnek el. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy ez az érintettek felének szokott sikerülni.

Világcsúcsra - vagy hivatalosan a világ legjobb eredményére - biztosan számíthatnak a madridi Eb nézői, hiszen a rúdugró orosz Jelena Iszinbajeva idén már - centinként haladva - 4,89 méterre tornázta fel a fedett pályás rekordot. Az Eb-n az első napon csak egy aranyérmet (ötpróba) osztanak ki, szombaton tizenkét, vasárnap pedig tizenöt számban avatnak bajnokot.

A magyar indulók és nevezési szintjeik (idei legjobbjaik):
férfiak: Farkas Attila (60 m), 6,70 mp; Szeglet Zsolt (400 m), 46,86 mp; Tölgyesi Péter (hármas), 16,67 m; Zsivoczky Attila (hétpróba) 8287 (tízpróba, 2004)
nők: Papp Krisztina (3000 m), 8:59.74 p; Molnár Krisztina (rúd), 4,40 m; Vaszi Tünde (távol), 6,53 m