Vágólapra másolva!
Kirszan Iljumzsinov, a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) kalmük elnöke a szervezet tanácsának grúziai ülésén kijelentette: tervei szerint még idén sor kerül egy, a világ nyolc legjobb játékosát érintő tornára, amelynek győztese szerzi meg az egyesített világbajnoki címet. A versenyre Lékó Péter is hivatalos.

Az elnök jelezte: a szupertorna összdíjazása minimum 500 ezer dollár lesz. Lékó és a két jelenlegi világbajnok, az üzbég Rusztam Kaszimdzsanov (FIDE) és az orosz Vlagyimir Kramnyik (klasszikus) mellett az indiai Viswanathan Anand, az angol Michael Adams, a bolgár Veszelin Topalov, valamint a világranglista-vezető orosz Garri Kaszparov és honfitársa, Alekszandr Morozevics vehet részt rajta.

A www.chessbase.com oldalon megjelent hír szerint a nyolc érintett nagymester egyelőre még nem reagált a tervre, de várhatóan ez is hamarosan megtörténik, ugyanis március 15-ig jelezniük kell indulási szándékukat. Amennyiben a játékosok közül valaki nem hajlandó asztalhoz ülni, helyette a FIDE-világranglistán legelőkelőbb helyen álló játékost hívják meg. A torna helyszíne Kalmükföld fővárosa, Eliszta lenne.

Lékó jelenleg a linaresi szupertornán játszik, az érintettek közül Kaszparov, Anand, Topalov, Adams és Kaszimdzsanov társaságában. Carsten Hensel, Lékó német menedzsere szerint Lékó a verseny alatt nem foglalkozik a mostani hírrel. A magyar nagymester tavaly Kramnyikkal mérkőzött meg a klasszikus világbajnoki címért, de a párharc 7-7-es eredménye a címvédő sikerét jelentette.

A FIDE eredeti tervei szerint a klasszikus világbajnoki cím birtokosa a Kaszparov-Ruszlan Ponomarjov mérkőzés győztesével találkozott volna. Az ukrán játékossal azonban nem tudott megegyezni a nemzetközi szövetség, így az új FIDE-világbajnok, az üzbég Kaszimdzsanov lépett a helyére. Ebben az esetben is többszöri időpont- és helyszínváltoztatásra került sor, s időközben Kaszparov jelezte, elege van a vitákból. Ugyanakkor február 15-én Iljumzsinov bejelentette: a mérkőzés helyszíne Isztambul, a pénzdíj pedig 1,65 millió dollár lesz. A FIDE-elnök most így nyilatkozott: "A nyolc résztvevős, kétfordulós torna összdíjazása minimum 500 ezer dollár lesz, de inkább több."

Kállai Gábor, a Magyar Sakk Szövetség szakmai igazgatója szerint könnyen elképzelhető, hogy lemondások esetén Polgár Judit is bekerül a nyolcfős mezőnybe. Kiemelte: át kell gondolni, hogy Budapest újra harcba szálljon a rendezésért. "Lékó Péter egy újabb megérdemelt esélyhez jutott a mostani javaslattal, ami megint csak a Kramnyik ellen elért 7-7-es döntetlen szakmai sikerét jelzi. A nemzetközi szövetség javaslata szerint a világranglista első hét helyezettje és a FIDE-világbajnok Kaszimdzsanov indulhatna a tornán. Polgár Judit a kilencedik a rangsorban, így néhány visszalépés után ő is szóba jöhet. Kérdéses például, Kramnyik vállalja-e a játékot, hiszen ő többször hangsúlyozta, hogy az eredeti címegyesítési folyamat híve."

Kállai hozzátette, Kaszparov és a FIDE egyeztetése húzódhat a mostani bejelentés hátterében. "Lejárt a FIDE által Kaszparovnak szabott határidő az isztambuli párharcra, és nem ismerjük az orosz sztár válaszát, most pedig itt az új lebonyolítás. Szerintem Kaszparov megkereste a FIDE-t, s ő javasolta ezt a tornát. Amennyiben Kaszparov és a világranglistán második Anand részt vesz a versenyen, az szakmailag is teljesen legitimmé válik. De ha az egyikük hiányzik, akkor a szakma ismét nem fogadja el ezt címegyesítésnek. Nem véletlen, hogy a linaresi torna időpontjában került sor a bejelentésre, mivel így könnyebb az érintettekkel egyeztetni."

A szakmai igazgató a pénzdíjról úgy vélekedett, Kirszan Iljumzsinov ezúttal nem akart nagyot mondani. "Úgy tűnik, a Kaszparov-Kaszimdzsanov párharcra ígért 1,65 millió dollár kacsa volt. Az 500 ezer dollár pénzdíjat a FIDE a saját keretéből is tudja biztosítani, de várhatóan egy és másfél millió dollár között lesz majd a valós összeg. Ugyanis a tornára jelentkező a sakkvilág szinte összes marketingértékét megkapja cserébe. Ezért nekünk is el kell jutni oda, hogy elgondolkodjunk, Magyarország pályázzon-e a rendezésre. Az elisztai helyszín ugyanis egyáltalán nem biztos."

Kállai szavait alátámasztja, hogy a Szport Ekszpressz című orosz lapnak Florencio Campomanes, a FIDE Fülöp-szigeteki tiszteletbeli elnöke Tbilisziben azt mondta, amennyiben pályázatot írnak ki a tornára, Eliszta és a grúz főváros mellett Jereván és Szingapúr is jelezte érdeklődését. Budapest szívesen adott volna otthont a Kramnyik-Lékó mérkőzésnek, a kormány támogatta is az elképzelést, de a pénzdíjat nem sikerült előteremteni.