Vágólapra másolva!
Hétfőn lesz egy éve, hogy kokain-túladagolás következtében elhunyt Marco Pantani, s a szomorú évforduló alkalmából számos eseménnyel emlékeznek majd az olaszok klasszis országúti kerékpárosára szülővárosában, a Cesena melletti Cesenaticóban.  Az északi kisvárosban többek között leleplezik a 34 évesen távozott versenyző szobrát, majd szentmisét celebrálnak, amelyen a tervek szerint részt vesznek a kerekes szülei is.

"Nem szeretnénk, ha feledésbe merülne az a sok nagyszerű élmény, amellyel Marco ajándékozott meg bennünket. Meg akarjuk őrizni annak a sportolónak az emlékét, aki az olaszokat kerékpárőrültté tette" - mondta Damiano Zoffoli, Cesenatico polgármestere. A misét követően a tisztelők elzarándokolnak majd Pantani sírjához.

A Kalóz becenévre hallgatott hegyimenő - aki 1998-ban megnyerte a Tour de France-t és a Giro d'Italiát is - nemcsak hazájában, hanem világszerte rendkívül népszerű volt, majd lebukott egy doppingvizsgálaton, és ezzel élete kisiklott: utolsó éveiben súlyos depresszióval és drogfüggőséggel küszködött. Egy rimini szállodai szobában találtak rá holtan.

A rendőrség decemberben zárta le az üggyel kapcsolatos nyomozást, amelynek alapján négy drogárusnak és a volt barátnőnek is bíróság elé kell állnia. Az államügyészség gyilkosságért emelt vádat három férfi ellen, akik utolsó napján kábítószert adtak el Pantaninak, míg a negyedik vádlottnak, illetve az orosz Jelena Korovinának dílerként kell felellnie tetteiért.