Vágólapra másolva!
Három játszmában szenvedett vereséget Martina Hingis a 170 ezer dollár összdíjazású thaiföldi nőitenisz-torna első fordulójában. Az egykori világelső 2002 októbere óta először lépett pályára WTA-viadalon, s a találkozó után bejelentette, nem kíván visszatérni a versenyszerű teniszhez.

Szabadkártyát kért és kapott a thaiföldi szervezőktől Martina Hingis, ám már az első fordulóban vereséget szenvedett a pattayai tornán. Az egykori világelső svájci klasszis a német Marlene Weingärtner ellen lépett pályára, s nagyon jól kezdte az összecsapást. Az első szettet könnyedén, 6:1-re nyerte.

A második játszmában 2:1-nél azonban visszaesett, német ellenfele zsinórban öt játékot nyerve 6:2-vel egyenlített. A harmadik játszmában már az történt, amit Weingärtner akart, motiváltan játszott a fáradó Hingis ellen, s végül 6:2-re hozva a döntő szettet egy óra 19 perc alatt diadalmaskodott.

A találkozót követő sajtótájékoztatón Hingis nyugodt volt, elmondta, a mérkőzés komoly tapasztalatokkal szolgált számára, s nem tervezi a visszatérést sem hosszú távra, sem másik tornák erejéig.

"Talán csak bemutatókon kellene játszanom. Az életem az elmúlt években nagyon jól alakult, elégedett vagyok a sorsommal. A lábam most még jó, de ki tudja, mit hoz a holnap. 25 éves vagyok, a versenyszerű tenisz már túl kemény nekem fizikálisan. És soha többet nem lehetek 18 éves" - nyilatkozta Hingis.

A svájci kiválóság makacs bokasérülése miatt 2002 októberében, Filderstadban vett részt utoljára WTA-versenyen. Hingis a profik táborába 1994-ben állt be, karrierje során öt egyéni Grand Slam-diadalt aratott, s 76 WTA-tornát nyert. Ő volt a legfiatalabb játékos, aki vezethette a világranglistát - összesen 209 héten át.

A thaiföldi viadalon párosban induló Czink Melinda az izraeli Tzipora Obziler oldalán 6:2, 6:1-es vereséget szenvedett az első helyen kiemelt Serna, Tanasugarn spanyol, thaiföldi kettős ellen.

WTA-torna, Pattaya (170 ezer dollár) 1. forduló, egyéni:
Weingärtner (német) - Hingis (svájci) 1:6, 6:2, 6:2
Amanmuradova (üzbég) - Serra Zanetti (olasz) 6:3, 6:2
Peer (izraeli) - Domachowska (lengyel, 6.) 6:3, 6:2
Voskobojeva (orosz) - Fedak (ukrán) 6:2, 6:1
Ruano Pascual (spanyol, 8.) - Obziler (izraeli) 6:3, 6:4
C. Martinez (spanyol, 3.) - Uberoi (indiai) 3:6, 6:3, 6:4
Talaja (horvát) - Bachmann (német) 6:2, 6:1
Barna (német) - Perebijnisz (ukrán) 6:4, 4:6, 7:5
Zvonarjova (orosz, 1.) - Emilia Salerni (argentin) 6:1, 6:3

páros:
Serna, Tanasugarn (spanyol, thaiföldi) - Czink, Obziler (magyar, izraeli) 6:2, 6:1

ATP-torna, Milánó (323 ezer euró) 1. forduló, egyéni:
Ancic (horvát, 3.) - Ulihrach (cseh) 6:4, 7:5
Seppi (olasz) - Vico (olasz) 6:2, 7:6
Sztahovszki (ukrán) - C. Rochus (belga) 6:2, 6:3
Heuberger (svájci) - Galimberti (olasz) 4:6, 6:3, 7:6

[origo]

Jelena Gyementyjeva bejelentette, hogy a belga sajtóban megjelent őt rágalmazó cikkek miatt nem vesz részt a február 14. és 21. között esedékes antwerpeni tenisztornán. Kati Stroobants, a viadal szóvivője szerint az orosz klasszis közölte, hogy egyelőre Belgiumot is "elkerüli".

Claude Eerdekens belga sportminiszter január 17-én bejelentette, hogy az orosz Szvetlana Kuznyecova fennakadt a december 18-19-ei bemutató tenisztorna során elvégzett doppingvizsgálaton Charleroi-ban, a mintájában efedrint találtak.

A tárcavezető az üggyel kapcsolatban tett első közleményében ugyanakkor nevet nem említett, csak annyit mondott, hogy egy ismert teniszezőről van szó. Ezzel bizonytalan helyzetet teremtett, hiszen a viadalon Kuznyecova mellett a belga Justine Henin-Hardenne, Gyementyjeva és a francia Nathalie Dechy személyében négy kiemelkedő tudású játékos vett részt.

Larry Scott, a női teniszezőket tömörítő szervezet (WTA) főigazgatója felháborodott a bejelentésen, s egyben azt követelte, hogy Eerdekens kérjen bocsánatot a megvádolt játékostól:

"Szégyenletes ez az ügy. Nagyon csodálkozom a belga miniszter magatartásán, mert súlyosan megsértette a legalapvetőbb etikai normákat. Az efedrint egyébként csak a WTA-tornákon tilos szedni. Az állítólagos incidens egy bemutatón történt, ezért nem foglalkozunk vele" - közölte.

Eerdekens azonban nem kért bocsánatot.

Beigazolódott a Kuznyecova elleni vád/sport/egyeni/tenisz/20050118roddick.html?pIdx=1