Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2005 szuperverseny 11. fordulójában Lékó Péter 25 lépéses villámgyőzelmet aratott, és két fordulóval a befejezés előtt előnyét egy pontra növelte. A spanyol megnyitású játszmában nagymesterünk a 21. lépésben újított, és négy húzás után már fogadhatta kubai ellenfele, Lazaro Bruzon gratulációját. Polgár Judit remekül felkészült Viswanathan Anand ellen, gond nélkül remizett. Nagy esélyt szalasztott el Vlagyimir Kramnyik honfitársával, Alekszandr Griscsukkal szemben. Veszelin Topalov minőségáldozattal előnybe került, de a maratoni partija végül döntetlen lett. A 12. játéknapon eldőlhet az első hely sorsa is, Topalov-Lékó rangadó lesz, Polgár Judit a világos bábukat vezeti a sereghajtó holland Ivan Szokolov ellen.

A torna 11. fordulójában csak egyetlen győzelem született, ezt Lékó Péter érte el, és egy pontra növelte előnyét. A spanyol megnyitás Csigorin változatában kezdetben a kubai Lazaro Bruzon igen magabiztosan játszott, míg Péter 16.a3 és 21.Ff4 lépését is alaposan meggondolta.

"Úgy tűnik, hogy a 21.Ff4 lépés nagyon jelentős újítás a változatban" - mondta elégedetten nagymesterünk a parti utáni rövid telefonos beszélgetésben. "Holnap nagy parti lesz Topalovovval, de nyugodtan készülök" - tette hozzá sietve. Ekkor még úgy gondoltuk, hogy a bolgár nagymester a minőségáldozat után begyűjti a pontot. Péter érthetően örült, amikor egy óra múlva megtudta, hogy a holland Ivan Szokolov végül remire mentette a bonyodalmakban bővelkedő játszmát, sőt Vlagyimir Kramnyik is elrontotta biztos nyerésnek gondolt bástyavégjátékát.

Az eredmények tükrében nyugodtan mondhatjuk, hogy Péter szempontjából igen jól alakultak az eredmények. Polgár Judit az orosz huszárjátékban gond nélkül remizett Viswanathan Ananddal, a címvédő exvilágbajnok is egypontos hátrányba került. Szupernagymesterek küzdelmében ritkán látható kalandos parti végén hibázott Kramnyik. A remikirály holland Loek van Welyvel nem bírt Michael Adams sem. A másik orosz rangadó, Peter Szvidler és Alekszandr csatája is pontosztozkodással végződött, az angol Nigel Short javított Steinitz védelme is kiállta a próbát.