Vágólapra másolva!
Wijk aan Zee-ben, a Corus 2005 szuperverseny tizedik fordulójában Polgár Judit sötéttel legyőzte az éllovas Veszelin Topalovot. A bolgár nagymester tisztet áldozott, de látszatfenyegetéseit Judit biztos kézzel hárította. Nagymesternőnk a szenzációs győzelemmel segített az orosz Alekszandr Morozeviccsel remiző Lékó Péternek is, aki három fordulóval a torna befejezése előtt félpontos előnnyel egyedül áll az élen. Nagyot rontott Viswanathan Anand, a világbajnok Vlagyimir Kramnyik csak holtversenyben az ötödik. A csütörtöki szabadnap után Polgár Judit az indiai exvilágbajnokkal, Ananddal, Lékó a kubai Bruzonnal mérkőzik meg, mindketten világossal játszanak.

A holland tengerparti kisvárosban zajló szuperverseny tizedik fordulójának szenzációjaként Polgár Judit sötéttel legyőzte Veszelin Topalovot. Korábbi összecsapásaik sem nélkülözték a drámai fordulatokat, klasszikus gondolkodási ideje partikban nagymesternőnk hatszor nyert a bolgár sakkozó ellen, aki nyolc győzelmet könyvelhetett el öt döntetlen mellett. Topalov a szicíliai védelem várható bonyodalmai helyett a vezérindiai védelem egyik ritkább változatát készítette elő. Láthatóan mindent elkövetett, hogy megzavarja nagymesternőnket váratlan húzásaival, Judit jóval többet gondolkodott.

Kellemesen meglepődtünk, amikor Topalov tisztáldozatra szánta rá magát, a kavarásban Judit higgadtan védekezett, majd ellenakcióba kezdett. Döntő anyagi előnyét gond nélkül érvényesítette, és megszerezte második győzelmét, feljött ötven százalékra. A nyeréssel sokat segített Lékó Péternek, aki nehéz csatában harcolta ki a döntetlent a pocsék rajt után egyre jobban játszó Alekszandr Morozeviccsel szemben. A végjátékban szerencsére a sötét király sikeres vándorlása szabadgyalogot eredményezett. Lékó félpontos előnnyel vezeti a mezőnyt.

Az orosz huszárjáték Vlagyimir Kramnyiknak csak remit hozott a konyhára, Michael Adams sem akart többet elérni. A riválisok közül Viswanathan Anand bakizott nagyot, a szicíliai védelem Szvesnyikov változatában túljátszotta Loek van Welyt, de a nyerés küszöbén lankadt figyelme, ezt a holland kihasználta, és elcsent fél pontot.

Az ukrán Ruszlan Ponomarjov harmadszor szenvedett vereséget. A Najdorf változat nem igazán fekszik stílusának, az ellenjátékkal késlekedett, míg Alekszandr Griscsuk döntő akciót vezetett. Kedvezőbb állást rontott remire az orosz Peter Szvidler. Meglepően jól tartja magát szupernagymesterek mezőnyében újoncnak számító kubai Lazaro Bruzon, harmadik nyerésének örülhetett, Ivan Szokolov ötödször volt kénytelen kapitulálni.