Vágólapra másolva!
Sebestyén Júlia csütörtökön éjszaka érkezett haza a svédországi Landskronából, ahol a felkészülés utolsó szakaszát végezte, s vasárnap már utazik Torinóba, a jövő héten zajló műkorcsolya és jégtánc Európa-bajnokság helyszínére. S ne feledjük, hogy címvédőként lép jégre.

"Más sportágakban a közvetlenül a világ- és Európa-bajnokság előtt szervezik meg a válogatott versenyzők közös edzőtáborát, nálunk viszont éppen fordítva van. Mi egész évben együtt készülünk, viszont az utolsó napokra kell egy kis magány, elvonulni valahova" - jegyezte meg még az év eleji ob-n Sebestyén Júlia edzője, Száraz András, aki Jurek Eszterrel együtt foglalkozik a tiszaújvárosi versenyzővel. S a hétfőn kezdődő torinói Eb-re a felkészülés utolsó szakasza az utóbbi években már bevett gyakorlat szerint most is Landskronában, ebben a Malmö közelében fekvő svéd kisvárosban zajlott.

- Hogy telt az elmúlt hete?
- Nagyon sokat dolgoztunk, olyannyira, hogy az edzések között sem volt időm, de kedvem se bárhova is elmenni. Bár Malmö utóval csak húsz percre van Landskronától, ha volt egy kis pihenőidőm, akkor tényleg pihentem. A nyugodt felkészüléshez egyébként ebben a kisvárosban is ideálisak a feltételek, s úgy érzem, hogy a magam részét tekintve mindent megtettem, felkészültem az Eb-re.

- Mikor utazik Torinóba?
- Vasárnap este. Bár a nőknél a rövid programot majd csak jövő pénteken, a szabadkorcsolyázást pedig szombaton rendezik, biztos, hogy a hét elején már Torinóban lesz a teljes mezőny. Kell egy kis idő, hogy szokjuk a hangulatot és a pályát, ezért a legjobb, ha a legutolsó edzésekre már a verseny színhelyén kerül sor. Egyébként tavaly a budapesti Eb-n is vasárnap költöztem be a szállodába.

- A női mezőnyről, az indulókról begyűjtötte az információkat?
- Azzal persze tisztában vagyok, hogy az orosz bajnokságot Szluckaja nyerte, Szokolova lett a második, így az oroszoktól minden bizonnyal ők indulnak. De különösebben nem foglalkozom az indulók listájával, mert a mezőnyt ismerem, s tudom, hogy nagy meglepetés nem ér, minden országból ott lesznek a legjobbak.

- Melyik nagyobb teher: hazai rendezésű Eb-n éremesélyesként indulni, vagy külföldön címvédőként?
- Tavaly kétségkívül nagyon nagy volt a teher, de sikerült vele megbirkóznom, s ez alapján van rá remény, hogy Torinóban is sikerülhet. Az biztos, hogy most sem lesz könnyebb dolgom.

- A szezon eredményeit nézve úgy tűnik, hogy Szluckaját nem lehet megverni. Egyetért?
- Szluckaja tényleg nagyon jó formában van, ebben a szezonban még senki sem győzte le. Ám szerintem az Eb-n így is legalább hat-nyolc versenyzőnek van esélye nyerni. Hiába kiváló korcsolyázó valaki, a győzelemhez elengedhetetlen, hogy az illető jó napot fogjon ki, és akkor még ott vannak a pontozók is...

- Ön mikor lenne elégedett?
- Akkor, ha a tőlem telhető maximumot tudom nyújtani, két tökéletes programot. Helyezésekben sohasem gondolkodom, mert megesik, hogy valaki a jégen kimagasló teljesítményt nyújt, de mégsem társul mellé kiváló eredmény. És persze előfordulhat mindennek a fordítottja is.

Fábik Tibor