Vágólapra másolva!
Hat vívónőnk - Mincza Ildikó, Szász Emese, Révész Júlia, Tóth Hajnalka, Kiskapusi Dóra és Fodor Renáta - jutott fel a budapesti Westend Grand Prix párbajtőr Világkupa 64-es főtáblájára. Az ukránokat testületig kizárták, mert nem akarták kifizetni a nevezési szabályok megsértése miatt rájuk kirótt  ezereurós büntetést.

A Nemzetközi Vívószövetség január 1-től alaposan megszigorította a GP-versenyekre történő nevezést. Két héttel előre le kell adni az indulók név szerinti listáját, s alapos indok nélkül a benevezettek nem is léphetnek vissza. Az új szabályt az ukránok bánhatják igazán, akiktől két nevezett versenyző nem jött el Budapestre, s ezért kétszer ötszáz-, azaz ezereurós büntetést kellett volna fizetniük. Keleti szomszédaink azonban úgy döntöttek, hogy nem fizetnek, s így halmazati büntetésként azok sem indulhattak el tőlük a versenyben, akik eljöttek. A vasárnapi csapat Világkupán azonban rajthoz állhatnak.

A magyar szövetség még időben jelezte - orvosi papírral alátámasztva -, hogy a térdműtéte után lábadozó Hormay Adrien nem tud elindulni, s mivel a szabályok alapján ekkor még lehetett cserélni, helyette a fiatal Szeile Rita léphetett pástra pénteken a Nemzeti Sportcsarnokban, ahol a selejtezővel indult a verseny. Mincza Ildikónak és Szász Emesének a világranglistás helyezése alapján kiemeltként nem kellett vívnia. (A kétszeres olimpiai bajnok Nagy Tímea gyermeket vár, s a 2005-ös szezont kihagyja.) A selejtezőre kényszerült hét versenyzőnk közül négyen jutottak fel a 64-es főtáblára: Révész Júlia (5 győzelem, 0 vereség), Tóth Hajnalka (4/1) és Kiskapusi Dóra (4/2) kiváló vívással a csoportjából közvetlenül felkerült a táblára, az egyenes kieséses asszók őket már nem érintették. Fodor Renátának (2/4) viszont kétszer is hatalmas szerencséje volt, mert a csoportküzdelmek során ő volt a leggyengébb továbbjutó, majd egy élet-halál asszóban 15-14-re nyert a spanyol Del-Campo ellen. Szeile Rita (3/3) és Szívós Kitti (2/3) az egyenes kieséses asszókban vérzett el, előbbi az izraeli Gercsikovtól 15-10-re, utóbbi a francia Galantine-től 15-8-ra kapott ki. Takács Emese (2/4) már a csoportküzdelmek során kiesett.

A nap során legjobb produkciót nyújtó vívónőnk, a 22 éves Révész Júlia a következőket nyilatkozta: "Úgy érzem, hogy egész jól ment a vívás, aminek azért is nagyon örülök, mert az utóbbi időben rengeteget bajlódtam sérülésekkel. A szezon elején háromszor is lesérültem egymás után, s így elég nehezen jutottam túl az alapozó időszakon. Ezek után nagy csoda volt számomra, hogy az év végén a magyar bajnokságon egyéniben bronzérmes lettem, csapatban pedig aranyérmes. Sajnos a mostani versenyre sem tudtam úgy felkészülni, ahogy szerettem volna, mert a múlt héten arcüreggyulladásom volt. Szombaton bízom a tisztes helytállásban, s ha sikerülne bejutnom a nyolcasdöntőbe, akkor nagyon elégedett lennék."

A Nemzeti Sportcsarnokban a 64-es tábla küzdelmei szombaton reggel 8 órakor kezdődnek. A nyolcasdöntőre 14.30-kor kerül sor.

Fábik Tibor