Vágólapra másolva!
A holland tengerparti városban, Wijk aan Zee-ben szombaton indulnak a sakkórák az esztendő első szuperversenyén. A Corus 2005 tornán többek között az orosz világbajnok, Vlagyimir Kramnyik, a FIDE két exvilágbajnoka, Viswanathan Anand és Ruszlan Ponomarjov szerepel, a magyar színeket Lékó Péter és Polgár Judit képviseli. A 19-es kategóriájú, 14 fős tornán a bolgár Veszelin Topalov, az orosz Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk, az angol Michael Adams pályázik még nagy eséllyel előkelő helyezésre. Hatvanhetedszer rendezik meg a hagyományos versenyt, amelynek 2000-ig a Hoogovens Művek volt a főszponzora, a privatizáció után a brit Corus lett a névadó, és egyúttal főtámogató.

Féléves szünet után csatároznak ismét szuperversenyen a világ legjobbjai. Wijk aan Zee-ben a szombaton kezdődő 19-es kategóriájú, 2721-es Élő-átlagú Corus 2005 torna igazi csúcstalálkozó, a világranglista első tíz helyezettjéből nyolcan is csatáznak a 14 fős viadalon, ahol Viswanathan Anand triplázásra készül. Két éve Polgár Judittal vívott emlékezetes nagy csatát az elsőségért, tavaly Lékó Péter és az angol Michael Adams előtt félpontos előnnyel nyerte meg a versenyt.

Garri Kaszparov immár harmadszor marad távol a küzdelemtől, októberben még úgy tudta, hogy a szuperversennyel egy időben az üzbég Rusztam Kaszimdzsanovval világbajnoki döntőjét játssza. A meccset elhalasztották, Kaszparov távolmaradásának leginkább Polgár Judit örülhetett, a rendezők gyorsan döntöttek, a gyermeke születése miatt egy évig nem versenyző magyar nagymesternőt hívták meg.

A brissagói világbajnoki döntő után először ül sakkasztalhoz Vlagyimir Kramnyik és Lékó Péter. Az orosz világbajnok a 7-7-es döntetlennel megvédte címét, de 6 Élő-pontot vesztett, s már csak negyedik a világranglistán. Kramnyik a Corus 2003 tornán vetette be először az alaposan átalakított megnyitási repertoárját, két éve és tavaly is három-három vereséggel zárta szereplését, és mindkétszer csak holtversenyes negyedik lett.

Kramnyik 1998-ban Anand társaságában megnyerte a Hoogoven tornát, ezúttal hetedszer játszik Wijk aan Zee-ben, míg Anand nyolcadszor. Az indiai exvilágbajnok tavaly sikert sikerre halmozott, remekül sakkozott Wijk aan Zee-ben is, már biztos győztesként szenvedte el egyetlen vereségét, a bolgár Veszelin Topalov győzte le. Ez a vereség egy nagy sorozat végére tett pontot, 70 játszmáig tartó veretlenségét törte meg. Az indiai nagymester negyedszer nyert versenyt Wijk aan Zee-ben, beállította Max Euwe, Portisch Lajos és Viktor Korcsnoj rekordját.

Nagy érdeklődéssel várjuk nagymestereink szereplését. Mindkettőjüknek kedvező a sorsolása, és a sikeres rajt önbizalmat adhat. Lékó 1994-ben egyik nagymesternormáját éppen a Hoogovens tornán teljesítette. Wijk aan Zee-ben 2000-ben Kaszparov mögött, Kramnyik és Anand társaságában lett második, tavaly Adams volt holtversenyes társa, hetedszer játszik a klasszikus rendszerben zajló körversenyen. Polgár Judit harmadszor kapott meghívást, 2000-ben még -3-mal zárta szereplését, két éve veretlen maradt, s félpontos hátránnyal szorult csak a második helyre.

Veszelin Topalov már hetedik fellépésére készül, a megalkuvást nem ismerő bolgár nagymester pályafutása során először a világranglista harmadik helyezettjeként ül sakkasztalhoz. Alekszandr Morozevics tavaly az utolsó pillanatban - betegség miatt - lemondta részvételét. A holland rendezők "megbocsátottak" az orosz sakkozónak, és honfitársai, Peter Szvidler és Alekszandr Griscsuk mellett ismét meghívták.

Az angol sakkozást ketten képviselik, Michael Adams hetedszer vállalta a megméretést, Nigel Short negyven esztendősen a torna doyenje. Ruszlan Ponomarjov hiába győzte le 2002-ben honfitársát, Vaszilij Ivancsukot a FIDE világbajnokság döntőjében, igazi világelsővé sohasem vált, sőt túlértékelve szerepét alig kapott meghívást, ráadásul 2003 szeptemberében a Nemzetközi Sakkszövetség vezérkara megfosztotta őt címétől. Az ukrán olimpiai bajnok együttesben is csak "másodhegedűs" volt, ötvenszázalékos teljesítményét elsősorban az éltáblán Ivancsuk eredménye mögött igen szerénynek értékelhetjük.

Nem kis vihar után a holland sakkozás legendája, Jan Timman belátta, hogy többet használ a hagyományos versenynek, ha játék helyett kommentátorként segíti a szuperversenyt. A három éve holland állampolgár Ivan Szokolov ismét a honi ranglistavezető, nyolcadszor játszik, míg Loek van Wely kilencedik szereplésére készült. A kubai Lazaro Bruzon tavaly megnyerte a nagymesterversenyt és egyúttal a meghívást a nagyok versenyére.

A klasszikus időbeosztás mellett szervezik a versenyt, hétórás játékidő, két óra negyven lépés, egy óra alatt húsz, majd a parti befejező szakaszára még fél óra, január 19-én, 24-én és 27-én szabadnap lesz, az utolsó fordulót január 30-án játsszák. A verseny díjait a torna hivatalos honlapján nem közölték, a nagymesterek rangjuk, Élő-pontjuk alapján rajtpénzt is felvehetnek. A sakkrajongókat a játszmák jobb megértésében ismert holland szakemberek segítik szakavatott elemzésükkel. Minden játéknap végén a nézők szavaznak a forduló játszmájára, 250 euró a győztes jutalma. A játszmákat fél kettőkor kezdik, Hollandiában a sajtó nagyhatalom! A partikat a sakkrajongók élőben is nyomon követhetik a www.coruschess.com honlapon.

A szuperverseny mezőnye az Élő-pontszámok sorrendjében:
Viswanathan Anand (indiai, 2786, 2)
Veszelin Topalov (bolgár, 2757, 3)
Vlagyimir Kramnyik (orosz, 2754, 4)
Lékó Péter (magyar, 2749, 5)
Alekszander Morozevics (orosz, 2741, 6)
Michael Adams (angol, 2741, 7)
Peter Szvidler (orosz, 2735, 8)
Polgár Judit (magyar, 2728, 9)
Alekszander Griscsuk (orosz, 2710, 13)
Ruszlan Ponomarjov (ukrán, 2700, 16)
Ivan Szokolov (holland, 2685, 20)
Loek van Wely (holland, 2679, 24)
Nigel Short (angol, 2687, 29)
Lazaro Bruzon (kubai, 2652, 47)

A holland rendezők remek szervezői munkáját dicséri, hogy a nagyszerű sorozatban az idei torna az eddigi legmagasabb Élő-átlagú, és csak 6-7 résztvevős, kétfordulós versenyek előzik meg a rangsorban.

Rutinos, nagy csatákban edződött nagymesterek mellett ifjú titánok csatároznak majd a 14 résztvevős, 13-as kategóriájú, 2564-es Élő-átlagú nagymesterversenyen. A győztes jövőre már a szuperversenyre kap meghívást.

Az ukrán olimpiai bajnok együttesben nagy sikerrel bemutatkozó 15 éves Szergej Karjakin, a norvég csodagyerek, a 14 éves Magnus Carlsen, a 16. évében járó Costa Rica-i Alejandro Ramirez, a hollandok reménysége, a 17 esztendős Daniel Stellwagen, a bolgár reménység, a 18 éves Ivan Cseparinov mellett a 44 éves, a 2004-es Eb ezüstérmese, a boszniai Predrag Nikolic már-már veteránnak tűnik. A FIDE világbajnoknő bolgár Antoaneta Sztefanova és az Európa-bajnoknő orosz Alekszandra Kosztenjuk részvétele teszi még különlegesebbé a tornát.

A nagymesterverseny mezőnye az Élő-pontszámok sorrendjében:
Predrag Nikolic (boszniai, 2676)
Shakhryar Mamedgyarov (azeri, 2657)
Alekszander Oniscsuk (amerikai, 2652)
Peter Heine Nielsen (dán, 2648)
Szergej Karjakin (ukrán, 2599)
Ivan Cseparinov (bolgár, 2572)
Magnus Carlsen (norvég, 2553)
Friso Nijboer (holland, 2549)
Daniel Stellwagen (holland, 2524)
Sipke Ernst (holland, 2509)
Alejandro Ramirez (Costa Rica-i, 2507)
Antoaneta Sztefanova (bolgár, 2491)
Alekszandra Kosztenjuk (orosz, 2490)
Jan Smeets (holland, 2475)