Vágólapra másolva!
A Bp. Spartacust elhagyja, de marad a Kőér utcai uszodában a Turi György vezetőedző irányította, Cseh Lászlót és Risztov Évát is foglalkoztató úszóműhely, amely a kerület nevét viselő Kőbánya SC színeiben folytatja tevékenységét.

A kőbányai önkormányzat támogatásával megvalósuló névváltoztatásos helyben maradást szerdán sajtótájékoztató keretében jelentették be az érdekelt felek. Turiék - Cseh után Risztov, majd az úszószakosztály egésze nevében maga a vezetőedző is - azt követően jelentették be, elhagyják a Bp. Spartacust, hogy végképp tarthatatlanak ítélték azt a helyzetet, amelyben többhavi járandóságukkal folyamatosan adósuk maradt az egyesület.

Pazár Sándor elnökkel nem jutottak dűlőre, az egyesület és az úszószövetség (MÚSZ) között sem született meg a szerződéses megállapodás, amelynek eredményeképpen Turiék a Bp. Spartacus kebelében maradva, de új néven - Spartacus Pluszként - és főképpen önálló gazdálkodási egységként, a nekik szánt összes pénz, így a MÚSZ-szponzorok alkotta támogatói csoporttól remélt forintmilliók felett is maguk rendelkezve működhettek volna tovább.

A szakítás nyomán született meg a friss megállapodás, amelynek lényegét Andó Sándor, Kőbánya polgármestere foglalta össze. A kerület első embere, aki kedden még Gyárfás Tamás MÚSZ-elnökkel is tárgyalt, elmondta, hogy ők tettek ajánlatot Turiéknak: ha már mindenképpen távoznak a Bp. Spartacusból, legalább Kőbányát ne hagyják el, hanem a kerület eddig alapvetően a szabadidősportra létrejött, száz százalékban az önkormányzat alapította sportklubjának színeiben, a Kőér utcai uszodában maradva folytassák tovább a nemzetközi szintű műhelymunkát.

Alapkövetelményként fogalmazta meg a polgármester, hogy az úszószakosztálynak átutalt pénzek garantáltan oda, a címzettekhez is jussanak el, miként fontosnak ítélte leszögezni, hogy a jövőben ugyancsak a Kőbánya SC színeiben szerepel az eddig a Bp. Spartacusban Turiéknál készülő mintegy 300 utánpótláskorú versenyző és azok edzői is. Kérdésre válaszolva Andó Sándor a sajtótájékoztatón azt nem árulta el, pontosan mennyi pénzre számíthatnak a kerületi önkormányzattól az úszók, azt viszont elmondta, hogy Kőbánya évente 25 millió forinttal támogatta a Bp. Spartacust, az egyesület egészét.

Közölte továbbá, hogy reményei szerint a MÚSZ-szal és a Magyar Olimpiai Bizottsággal együttműködve hatékonyan tudják segíteni a Turi-féle úszóműhelyt, miközben az élsport mellett megmarad a kőbányai szabadidősport, a kerületi úszásoktatás, az iskolai sport támogatása is. Hozzátette, hogy megítélése szerint igazi mecénás csak az önkormányzat tud lenni, de persze szükség van/lesz szponzorokra is.