Vágólapra másolva!
Michael Phelpst, az athéni olimpia hatszoros aranyérmes úszóbajnokát másfél évre próbára bocsátotta egy marylandi bíróság. Phelps vétke az volt, hogy november 4-én éjszaka gépkocsijával nem állt meg egy stoptáblánál, majd amikor a rendőr ezért igazoltatta, kiderült róla, hogy ittas.

A próbára bocsátás vádalku eredménye: Phelps beismerte, hogy akadályoztatva volt vezetés közben, ezért cserébe ejtették az ittas vezetés és a közlekedési vétség vádját, valamint azért sem vonták felelősségre, amiért fiatalkorú létére alkoholt fogyasztott. Maryland állam törvényei szerint 21 év alatt tilos az alkoholfogyasztás.

A bíró ítélete úgy hangzik: amennyiben 18 hónapon át semmiféle kihágást nem követ el a 19 éves Phelps, továbbá tartja magát a büntetésekhez - részt kell vennie egy olyan beszélgetésen, melyet az "ittas vezetés ellen küzdő anyák szövetsége" szervez, három iskolában beszédet kell mondania az ittas vezetés ellen június elsejéig, továbbá be kell fizetnie 250 dollárnyi bírságot -, akkor mentesül cselekedete jogkövetkezményei alól. Azaz: makulátlan lesz az előélete, nem lesz priusza. Whitehead bíró továbbá utasította Phelpst, hogy a próbára bocsátás időtartama alatt ne fogyasszon alkoholt és kábítószert.

A tárgyalást egyébként zsúfolt bírósági teremben tartották, s amikor Phelps távozott, autogramkérők rohanták meg az athéni olimpián nyolc érmet szerzett sztárt. "Az elmúlt néhány hónap nem volt könnyű. Alig várom már, hogy visszatérjek a medencébe, és újrakezdjem az edzéseket" - mondta Phelps.

Ch. Gáll András