Vágólapra másolva!
Minden kétséget kizáróan Roger Federerről szólt a 2004-es év a teniszvilágban, a svájci teniszező ugyanis a négy nagy Grand Slam-tornából hármat megnyert. A nőknél előretörtek az oroszok, három GS-n is ők nyertek, sőt még a Fed-kupát is bespörték. Az olimpia meglepetésre chilei diadalmenetet hozott, a Davis-kupában a spanyolok ünnepelhettek. A magyar hölgyek idén valamivel halványabban szerepeltek, Mandula Petra 81., Kapros Anikó 86. helyen zárta a világranglistát, a férfiaknál a Davis-kupa-csapatnak nem sikerült a feljutás az Euro-afrikai zóna I. csoportjába, Sávolt Attila pedig az év végén bejelentette visszavonulását. 

Sport 2004 - mindet megnézem!

Az év első jelentősebb eseményén a Hopman-kupán mi is érdekeltek voltunk, Sávolt Attila és Mandula Petra révén először vett részt magyar csapat, és Sávolték 1 győzelemmel, valamint 3 vereséggel a negyedik helyen zártak a csoportjukban. Az amerikai csapat (James Blake és Lindsay Davenport) ugyanakkor megvédte címét, a döntőben a szlovákokat verték.

A melbourne-i Australian Openen kezdődött Federer diadalmenete, a svájci klasszis Szafin ellen győzött sima három szettben. A nőknél a belga Justine Henin-Hardenne emelhette magasba a trófeát, miután honfitrásnőjét Clijsterset verte. A magyarok közül Kapros Anikó jutott a legtovább, őt a nyolcaddöntőben búcsúztatta a kolumbiai Zuluaga, érdekesség, hogy a 3. körben Kapros éppen Mandula ellen jutott tovább.

Márciusban új szövetségi kapitánya lett a Davis-kupa-csapatnak, Taróczy Balázs utódja Kiss Sándor lett, aki sikeresen debütált, Írországban ugyanis győzött válogatottunk és bejutott az Euro-afrikai zóna II. fordulójába. A Fed-kupa-csapat Kapros és Mandula nélkül szerepelt az Euro-afrikai zóna I. csoportjának athéni tornáján, ahol végül az ukránoktól elszenvedett vereség miatt nem sikerült a továbblépés.

Mandula Petra Charlestonban Jelena Dokicot és Jennifer Capriatit is búcsúztatta, a negyeddöntőben azonban a horvát Kostanic megállította, ennek ellenére pályafutása legjobb helyezését érte el a világranglistán, a torna után a 34. helyen állt. A Roland Garroson a második fordulóban azonban elvérzett a cseh Chladkova ellen, korábban ugyanígy járt Kapros és Czink Melinda is Schnyder és Ruano-Pascal ellen.

Párizs úrnője végül az orosz Miszkina lett, aki meglehetősen egyoldalú meccsen (6:1, 6:2), kevesebb mint egy óra alatt páholta el honfitársnőjét, Gyemenytijevát. Az uraknál argentin házidöntőre került sor, és Coria hiába szerzett kétszettes előnyt, Gaudio végül fordított, igaz, Coria sérülten játszotta az utolsó két játszmát.

A Roland Garros után két héttel már Wimbledonban léptek pályára a legjobbak, és a férfiaknál visszatért minden a régi kerékvágásba, Federer megint nem talált legyőzőre, és ezzel megvédte címét. A Roddick elleni finálé akkor dőlt el, amikor a harmadik szettben a helvét 4-2-es vezetésénél eleredt az eső, és a szünet után a világelső sorra kihasználta amerikai ellenfelének hibáit.

A nőknél a 17 éves Sarapova mindössze öt gémet engedélyezett Serena Williamsnek a döntőben, és ezzel az első orosz teniszező lett aki diadalmaskodott a tenisz szentélyében. A magyarok közül csak Kapros élte meg a második kört, de Miszkina már neki is túl erős volt. Szintén Wimbledonhoz kapcsolódik, hogy a torna után jelentette be visszavonulását Goran Ivanisevic, a horvát ászgyáros, aki éppen a nem hivatalos füves pályás világbajnokságon aratta egyetlen Grand Slam-győzelmét, és ahol további három alkalommal volt döntős.

Július közepén ismét komoly feladat várt a Davis-kupa-csapatra, Bardóczkyék a norvégokkal játszottak az Euro-afrikai zóna II. csoportjának második fordulójában. Hiába nyert a norvégok legjobbja Andersen két egyest is, nem volt mese, a 19 éves Balázs György behúzta a mindent eldöntő meccset.

A nyári olimpián aztán általános elképedésre a férfiaknál kettős chilei siker született, Massu egyesben, és párosban Gonzalez oldalán is begyűjtötte az aranyat. Az elképedés nem annak szólt, hogy a képességeik alapján nem lenne megérdemelt a dél-amerikaiak sikere, csak előzetesen senki nem várta őket a dobogóra. Justine Henin-Hardenne győzelme is váratlan volt, hosszú sérülése után ugyanis kérdéses volt, milyen formában lesz Athénban, de a kétkedőknek a pályán bizonyított, az elődöntőben például 1:5-ről fordított Miszkina ellen a döntő szettben. A női páros is totógyilkos végeredményt hozott, a kínai Szüen Tien-tien és Ting Li duó neve még a sportág szerelmesei számára sem cseng túl ismerősen.

Sajnos Kaproséknak nem volt szerencséje Athénban, Anikó megsérült, és a páros vereség után egyesben pályára sem lépett, Czink Melindának esélye sem volt Venus Williams ellen, Mandula sem járt sikerrel Schnyder ellen, sőt Nagy Kyrával is kiestek az első körben.

Az év utolsó GS-viadalán, a US Openen újabb orosz győztest avattak a nőknél, és ismét új név került be az almanachokba, Szvetlana Kuzynecova követte Sarapovát és Miszkinát. Nem meglepő módon honfitársnője volt az ellenfele, Gyementyijeva, aki második nagy döntőjét bukta el. A férfiaknál Federer nem hagyta, hogy valami változatosság legyen, Hewittot két szettben is lenullázta, és ezzel megismételte Mats Wilander bravúrját, aki 1988-ban szintén három GS-tornát nyert egy évben. Czink, Kapros és Mandula ugyanakkor sikerélmény nélkül maradt, mindhárman kiestek az első körben.

Sikerélmény nélkül maradt a szerbek ellen a Davis-kupa csapat is, pedig a feljutás volt a tét, de Tipsarevicék a két egyes után a párost is megnyerték. Kiss Sándor kapitány elégedetlenkedett is egy sort, mert harcosabb játékot várt fiaitól, akik így maradtak az Euro-afrikai zóna II. csoportjában.

Novemberben Serena Williams ismét elbukott egy döntőt Sarapova ellen, az orosz tini ezúttal a világbajnokságon fricskázta meg az amerikait, aki a második szett után hasfalhúzódás miatt sérülten küzdött. A világranglista élén Davenport végzett, Mauresmo és Miszkina előtt. A Mesterek Kupáján a US Open után ismét Federer és Hewitt akadt össze az utolsó párharcban, és megint a svájci győzött, aki ezzel megkoronázta egész éves teljesítményét, 11 trófeát tehetett idén a vitrinbe, minden meccset megnyert, amit a világranglista első tíz helyezettjével vívott, és 13 döntőt játszott zsinórban anélkül, hogy neki kellett volna gratulálnia.

Az orosz nők is sokáig emlékezni fognak a 2004-es esztendőre, pláne, hogy a Fed-kupát is elhódították, a franciák ellen Miszkina kapta a legtöbb puszit, miután mindhárom meccsét hozta. A Davis-kupa spanyol fiesztával zárult, Sevillában 26 ezer ember ollézott, amikor Moya három szettben elintézte Roddickot, és ezzel 2000 után ismét a hispánokhoz került a salátástál.

Az év végére maradt egy sajnálatos bejelentés, Sávolt Attila ugyanis úgy döntött visszavonul, ezzel csatlakozott Marcelo Ríoshoz és Todd Martinhoz (valamint a már korábban említett Ivanisevichez), akik szintén idén határozták el, hogy leteszik az ütőt.